Het Europees Parlement in Brussel
NOS Nieuws

Europees Parlement wil klimaatnoodtoestand (of toch -crisis?)

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Er moet een fors politiek signaal aan de wereld komen en daarom wil het Europees Parlement de klimaatnoodtoestand uitroepen. Komende donderdag wordt er gestemd over een resolutie daarover. Nederlandse Europarlementariërs hebben twijfels bij het woord; zij vinden 'crisis' beter klinken.

Het idee voor de klimaatnoodtoestand komt uit Frankrijk. De liberale politicus Pascal Canfin wil voor de start van de nieuwe Europese Commissie (komende zondag) en de milieutop in Madrid (begin december) een boodschap richting de rest van de wereld sturen.

Esther de Lange (CDA) vindt de apocalyptische taal ruiken naar paniekvoetbal. Dan komen er niet altijd goede besluiten, zegt ze. "Het klinkt bovendien alsof de patiënt nog maar een uur heeft. Dit vraagt om jarenlange inzet, maar wel met democratisch genomen besluiten. 'Noodtoestand' heeft toch een bijsmaak dat het niet democratisch is."

'Bij crisis meer mogelijk'

Net als Bas Eickhout van GroenLinks vindt ze het woord crisis beter passen. En die omschrijving heeft nog een voordeel, vindt de fractievoorzitter van GroenLinks in het Europees Parlement. "Als je het crisis noemt, zijn opeens allerlei maatregelen mogelijk, die daarvoor ondenkbaar waren. Denk aan de Griekse schuldencrisis, daar was ook ineens van alles mogelijk."

De Franse Europarlementariër Pascal Canfin is de initiatiefnemer van de resolutie

Een deel van de discussie komt door de taal. "In het Engels hebben ze het over emergency", legt Jan Huitema van de VVD uit. "Ze spreken ook wel over urgency, maar om dat te vertalen met noodtoestand is misschien wat kort door de bocht."

Hij wil liever wegblijven bij de woordenstrijd en gewoon de problemen aanpakken. De PvdA is bij monde van Mohammed Chamin het met hem eens. "Europeanen hebben niet meer woorden van politici nodig. Het is tijd voor concrete plannen."

Brussel-Straatsburg

Een van de plannen om als parlement zelf een minder grote ecologische voetafdruk achter te laten, is niet meer op twee plaatsen te vergaderen, namelijk Brussel én Straatsburg. "Dat scheelt enorm", zegt Eickhout.

"Als Macron echt de leider van de klimaatdiscussie is, moet hij dat voorstellen", vindt ook De Lange. "Makkelijk te realiseren, laaghangend fruit", aldus Huitema. Hij noemt het ironisch, zelfs cynisch dat het juist de Fransen zijn die niet nalaten om het klimaatakkoord van Parijs te roemen, maar een kans om iets concreets te doen om de doelstellingen daarvan te halen aan zich voorbij laten gaan.

Komende donderdag is duidelijk welk politiek signaal het Europees Parlement afgeeft en met welke woorden; dan wordt er gestemd over de resolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl