Een demonstrant zwaait met een Libanese vlag ten noorden van Beiroet
NOS Nieuws

Libanese president spreekt natie toe, eerste dode bij protesten

In Libanon is voor het eerst een dode gevallen tijdens de hevige protesten tegen de heersende klasse. Op de 27ste dag van het nationale protest werd aan de zuidkant van Beiroet een man doodgeschoten door militairen.

Demonstranten hadden daar wegen afgesloten. De militairen probeerden de menigte uiteen te drijven door waarschuwingsschoten te lossen. Daarbij werd de man dodelijk geraakt. Het gaat om een lokale functionaris van de Progressieve Socialistische Partij van de Libanese Druzen-leider Walid Jumblatt.

De man overleed in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dat leidde tot onrust onder de demonstranten. Jumblatt sprak voor het ziekenhuis een boze menigte toe en probeerde die te kalmeren. Hij zei onder meer dat het leger heeft beloofd te onderzoeken wat er precies gebeurd is. De soldaat die heeft geschoten, zou vastzitten. Na het incident waren er in Beiroet tot diep in de nacht rellen.

  • AFP
    President Aoun tijdens zijn tv-interview
  • EPA
    Demonstranten blokkeren wegen in Beirut na het tv-optreden van president Aoun
  • AFP
    Demonstranten steken banden in brand om zo wegen af te sluiten
  • AFP
    De politie is met stenen bekogeld

In Libanon wordt al sinds 17 oktober geprotesteerd tegen de overheid. Het is een breed protest tegen de corruptie in het land en de economische malaise. De opstand leidde tot het ontslag van premier Hariri en zijn regering.

Tv-toespraak van de president

Libanezen waren gisteravond opnieuw de straat op gegaan, nadat president Aoun in een interview op televisie had gezegd dat het nog wel even gaat duren voor er een nieuwe regering is. Hij zei dat er nog zeker dagen nodig zijn om de leiders in het parlement bijeen te krijgen om een nieuwe premier aan te wijzen.

Dat schoot bij de demonstranten in het verkeerde keelgat:

Demonstranten op straat in Libanon: 'Wij gaan helemaal nergens heen'

Volgens de president is het het beste om een nieuw kabinet te vormen met technocraten én politici. De demonstranten eisen juist dat er een kabinet komt zonder politici. Ze vinden dat de politieke klasse, die Libanon regeert sinds het einde van de burgeroorlog in 1990, alleen om zijn eigen belangen geeft.

President Aoun waarschuwde op tv dat de protesten ten koste gaan van Libanon. Een regering bestaande uit slechts technocraten is volgens hem niet de oplossing. Aoun riep de demonstranten op om naar huis te gaan en waarschuwde voor een escalatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl