'Amerikaans protest tegen Nederlandse subsidie voor biomassacentrales'
Natuurbeschermingsorganisaties in het zuiden van de VS zijn boos op Nederland. In Nederland krijgen energiebedrijven miljarden aan subsidies om kolencentrales deels met biomassa te stoken. "Daardoor wordt onze natuur in gevaar gebracht en kunnen jullie pronken met jullie klimaatbeleid", zegt een Amerikaanse natuurorganisatie in het AD.
Biomassa bestaat vooral uit resthout, maar volgens de krant wordt in de VS en met name in de staat North Carolina oerbos gekapt om aan de vraag naar biomassa te voldoen. Dat gaat ten koste van de biodiversiteit en de dieren die in de oerbossen leven.
Er wordt wel nieuw bos aangeplant, maar dat bestaat vooral uit dennenbomen die gebruikt worden voor de productie van pellets - biobrandstof van samengeperst organisch materiaal. Het jonge bos neemt veel minder CO2 op dan het oorspronkelijke bos. Ook die pellets worden als biomassa naar onder meer Nederland verscheept.
Klimaatplannen
Verbranding van biomassa is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen, zodat aan de klimaatdoelstellingen van Parijs wordt voldaan.
Volgens het AD maakt Nederland daarbij gebruik van een rekentruc. De CO2 die bij de verbranding van biomassa vrijkomt, wordt volgens internationale afspraken niet opgeteld bij het land dat de biomassa verbrandt, maar bij het land waar de biomassa vandaan komt, in dit geval de VS. Voor de VS maakt het niets uit, omdat de VS zich uit het klimaatverdrag van Parijs heeft teruggetrokken.
Uit cijfers die de NOS had opgevraagd, bleek in april dat er in Nederland steeds meer biomassacentrales bijkomen. Toen waren het er 42. De bouw van nog eens 20 centrales was gepland.
De Amercentrale van energiebedrijf RWE in Geertruidenberg moet begin volgend jaar voor 80 procent op biomassa draaien. Volgens het AD worden daar op grote schaal pellets uit de VS voor geïmporteerd. RWE zegt in het AD dat het aan alle regels voldoet, "anders krijgen we geen subsidie en lijden we verlies op de opwekking van stroom".
In 2016 eiste een meerderheid in de Tweede Kamer dat de subsidies van de overheid op het stoken van biomassa werden stopgezet. De toenmalige minister van Economische Zaken Kamp (VVD) wees de eis af, omdat hij aan energiebedrijven al toezeggingen had gedaan.
Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal-Economische Raad doen onderzoek naar het verbranden van biomassa voor de elektriciteitsvoorziening.