OM onderzoekt ABN Amro vanwege witwassen
Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek bij ABN Amro om witwassen en de financiering van terrorisme. De bank doet geen mededelingen waar de zaak precies over gaat. Wel zegt ABN Amro volledig mee te werken aan het onderzoek.
Het OM verdenkt de bank ervan gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd te hebben gemeld. Ook zouden cliënten niet voldoende onderzocht zijn en heeft de bank niet op tijd afscheid genomen van klanten.
Een woordvoerder zegt dat de bank gisteren is ingelicht over het onderzoek. Over de duur en de reikwijdte ervan is nog niks bekend.
Beleggers zijn ongerust over de gevolgen voor de bank. Het aandeel ABN Amro opent op de beurs meer dan 9 procent lager.
Doorlichten
Het onderzoek is gestart na een melding van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Die gaf ABN Amro vorige maand de opdracht om alle 5 miljoen particuliere klanten opnieuw door te lichten. Doordat de bank de klantendossiers niet op orde heeft, kan het risico dat een rekeninghouder betrokken is bij criminele activiteiten niet goed worden ingeschat.
Er werd toen ook al rekening gehouden met juridische sancties, zoals een waarschuwing of een boete.
ING schikte vorig jaar voor 775 miljoen euro vanwege tekortkomingen bij het controleren van dubieuze klanten en verdachte geldstromen. Dat was een recordbedrag. De Rabobank kreeg voor dergelijke tekortkomingen een boete van 1 miljoen euro.
De Nederlandse Staat heeft 56 procent van de aandelen van ABN Amro. Daarmee is de staat nog steeds meerderheidsaandeelhouder van de bank.
Minister Hoekstra van Financiën noemt het onderzoek zorgelijk, maar wil er verder niet op vooruitlopen. De minister zegt wel dat hij zich als aandeelhouder laat informeren. Hij vindt het goed dat de bank alle medewerking aan het onderzoek zegt te verlenen.
Hoekstra benadrukt verder dat hij al eerder heeft gezegd dat hij zich door ABN Amro op de hoogte laat houden van de voortgang van de maatregelen van de bank in het 'cliëntenonderzoek'. Volgens de minister hebben banken een belangrijke functie om criminelen buiten de deur te houden en is het in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de banken zelf om die taak serieus te nemen.