NOS NieuwsAangepast

Huisartsenposten zien toename agressie door patiënten

Een groot deel van de huisartsenposten zegt dat patiënten steeds agressiever worden. Bijna 60 procent van de directeuren denkt dat patiënten vaker met geweld dreigen dan vijf jaar geleden en ruim de helft zegt wekelijks telefonische dreigementen te krijgen, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Dat patiënten daadwerkelijk fysiek geweld gebruiken, komt bij bijna een derde van de huisartsenposten een of meerdere keren per jaar voor. Tot nu toe waren er geen cijfers over geweld of bedreigingen op huisartsenposten, omdat deze incidenten niet landelijk worden bijgehouden.

Niet verwacht

Voor het onderzoek benaderde Trouw via de landelijke koepel InEen alle vijftig organisaties van huisartsenposten, met samen 118 locaties. 29 directeuren, locatiemanagers en andere medewerkers reageerden. Samen staan die voor ongeveer vijftig huisartsenposten, zowel in steden als op het platteland.

"We zijn niet verrast", zegt programmamanager acute zorg Astrid Scholl van InEen in het NOS Radio 1 Journaal. "We horen wel geluiden, ik had alleen niet verwacht dat de aantal zo groot zouden zijn." Volgens haar is er vooral sprake van verbaal geweld. "Ook fysiek geweld komt zeker voor."

Maatregelen

Zeker bij posten die vaker te maken hebben gehad met agressie, zijn de laatste jaren volgens Scholl al verschillende maatregelen genomen. "Daar staat bijvoorbeeld een bewaker bij de deur en is er glas bij de balie. Het is sinds vorig jaar ook zo dat er twee mensen op de post aanwezig moeten zijn."

Ze gaat met haar leden in gesprek, om te zien of er op landelijk niveau maatregelen nodig zijn. "Ik wil bekijken wat er nodig is, en of het nodig is om de cijfers ook landelijk bij te houden." Scholl roept huisartsenposten op om altijd aangifte te doen van geweld of bedreiging. Een klein deel van de posten doet dat niet altijd, blijkt uit het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl