Oppositieleider Guaidó: pijnlijk dat Venezolaanse leger niet achter me staat
De Venezolaanse oppositieleider Guaidó zegt dat het ondanks de mislukte couppoging een kwestie van tijd is voor president Maduro is verdreven. Niet weken of maanden, "misschien wel sneller". In een interview met correspondent Nina Jurna in het Venezolaanse Caracas erkent hij wel dat het pijnlijk is dat het hem niet gelukt is om het leger achter zich te krijgen.
Het gesprek met de oppositieleider die kantoor houdt in een winkelcentrum:
Volgens Guaidó worden militairen onderdrukt, bedreigd en gemarteld zodat ze in het leger blijven. "Het kan dat angst ze aan de kant van Maduro houdt, of vrees voor de toekomst. Het kan aan allerlei factoren liggen. Het dwingt ons om harder te werken."
Guaidó riep afgelopen woensdag tijdens een couppoging militairen op om zijn kant te kiezen, maar het leek erop dat het leger niet achter hem stond. Een paar uur later zei Maduro dat de couppoging was mislukt:
Toch zegt Guaidó al veel te hebben bereikt. "We zijn pas dit jaar begonnen met het praten met het leger, en we hebben veel bereikt in een paar maanden. Als ik vijf maanden geleden had gezegd dat veel militairen hun ongenoegen zouden uiten, zouden mensen gezegd hebben dat dat niet mogelijk is in Venezuela. Vandaag zien we dat dat wel mogelijk is."
De focus ligt daardoor nu niet alleen op het overtuigen van het leger. "Wij focussen ons op de mensen. Dat kan je zien aan de massale betogingen. Wij focussen ons op de burger. Het leger heeft een belangrijke taak in de bescherming van de burger en in het bereiken van een democratische overgang. Alle groepen zijn belangrijk in dit proces."
Want er móet nu iets veranderen, gaat Guaidó verder. "Elke dag loop je risico in Venezuela om je vrijheid te verliezen. Het is niet alleen de politieke onveiligheid, ook de misdaad is op een ongekende manier gegroeid." Volgens de oppositieleider zijn er momenteel meer dan 1000 politieke gevangenen en ongeveer 270 politieke moorden uitgevoerd. "Alle Venezolanen willen van deze dictatuur af. Wij willen een overgang naar een democratie, zodat er meer welvaart is."
Het is logisch dat een enkeling gefrustreerd is.
De oppositieleider snapt dat niet iedereen positief is over het verloop van de afgelopen maanden. "Het is logisch dat een enkeling gefrustreerd is. Dat is menselijk. Maar wij moeten niet ophouden, want we willen een maatschappij met gerechtigheid en kansen. Er zijn al meer dan vier miljoen vluchtelingen, wij willen dat die mensen terugkomen."
Verzwakt
De oppositieleider, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, is toch wel optimistisch. "Dat ik hier, na de gebeurtenis van 30 april nu vrij met jou en andere journalisten praat, zegt genoeg. Maduro's macht is verzwakt, hij durft mij niet op te pakken. Het is een kwestie van tijd voordat hij echt valt." Ook is hij blij met de internationale aandacht. "Tot nu toe is het heel positief, maar het is nog niet voldoende."
Het lijkt erop dat Maduro geen steun krijgt, zegt de interim-president. "Terwijl wij buitengewone erkenning hebben in het buitenland. Wij kunnen rekenen op massale steun van het volk en daarnaast staat de grondwet aan mijn kant: volgens artikel 233 ben ik als interim-president aangesteld omdat er in 2018 geen verkiezingen zijn geweest."
Guaidó vertelt dat hij, onlangs de constante spanning om opgepakt te worden, zich nog redelijk vrij kan bewegen in de hoofdstad Caracas. "Ik word achtervolgd door het regime en bedreigd, maar ik bevind me niet in safehouses, zoals iedereen denkt. Ik ben ook niet op de vlucht. Ik loop rond, slaap gewoon thuis en beweeg me vrij in mijn land. Ik blijf dapper doorgaan. Dat zijn de Venezolanen waard."