Venezolaanse militairen naast een uitgebrande vrachtwagen bij een van de grensovergangen met Colombia
NOS Nieuws

Gespannen rust op de grensbrug naar Venezuela

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    correspondent Latijns-Amerika

Op de Santanderbrug tussen Colombia en Venezuela smeult de vrachtwagen nog na. Zaterdag ging een lading medicijnen, onderdeel van een hulpactie van de Venezolaanse oppositie, in vlammen op. Wie dat op zijn geweten heeft is onduidelijk, maar het beeld van de brandende hulpgoederen ging de wereld over.

"We hebben acht uur lang gevochten", zegt de Venezolaan José Peña. Hij oogt vermoeid. "Maar helaas lukte het niet om alle spullen te redden."

Hij en zijn vrienden kunnen geen kant op. De grensbruggen zijn aan beide kanten afgesloten en gaan waarschijnlijk pas morgen weer open. Tot die tijd kunnen ze niet naar huis. "Ik heb sinds gistermiddag niets meer gegeten", zegt José. Samen met tientallen anderen staat hij in de rij voor een vrachtwagen. Vrijwilligers delen eten en water uit.

Molotovcocktails

José en zijn vrienden zijn frontsoldaten in de machtsstrijd tussen oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó en de facto president Nicolás Maduro. Ze dragen gasmaskers, hebben een doek of een T-shirt voor de mond en op een stoepje staan molotovcocktails klaar voor de volgende slag.

De brug tussen Colombia en Venezuela was afgelopen weekend een slagveld:

Grimmige sfeer aan grens Venezuela-Colombia

Voorlopig blijven de geïmproviseerde brandbommen ongebruikt. De Colombiaanse politie laat de jongeren niet meer toe tot de bruggen van Cúcuta. Agenten houden iedereen tegen, alleen de pers krijgt even toegang tot de Santanderbrug. Onder het toeziend oog van een klein legertje journalisten, klimmen een paar jongens via de pijlers omhoog en belanden in het stukje niemandsland, vlak achter de uitgebrande vrachtwagen.

De jongens trekken zakken met stenen omhoog. De Colombiaanse politie kijkt toe, maar grijpt niet in. In de verte staan Venezolaanse Nationale Gardisten, en wijzen naar het groepje op de brug. Hoe het afloopt, is onduidelijk: de Colombiaanse politie stuurt uiteindelijk de journalisten weg, de brug af.

Die hulpgoederen, die moeten bij onze families komen.

José

"Het is nu afwachten wat de politici besluiten", verzucht José. Vanmiddag bespreekt de Lima Groep van landen op het Amerikaanse continent de gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde. Juan Guaidó liet weten dat wat hem betreft "alle opties om Venezuela te bevrijden" op tafel liggen.

Hij leek daarmee te suggereren dat ook militaire interventie wat hem betreft een mogelijkheid is. Vanuit Washington is al meerdere malen hetzelfde gesuggereerd. Een scenario waar Maduro van Venezuela graag aan refereert. De socialistische leider ziet de hulpactie van de oppositie als een excuus voor militair ingrijpen door Washington.

Veel jongens rond de brug hopen op buitenlandse militaire hulp, van de Amerikanen of de VN. José hoopt dat steeds meer landen Maduro de rug toekeren.

Hij wil dat de politici op de top in Bogota iets verzinnen om de hulpgoederen in Venezuela te krijgen. "Zo niet, dan zetten we de strijd voort", waarschuwt hij. "Want die hulpgoederen, die moeten bij onze families komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl