Spanning loopt snel op aan Colombiaans-Venezolaanse grens
De Venezolaanse oppositieleider Guaidó heeft in Colombia het sein gegeven om hulpgoederen naar de grens met Venezuela te sturen. Een konvooi vrachtwagens is nu op weg naar de Las Tienditas-brug bij de grensstad Cúcuta. Deze nieuwe stap leidt vrijwel zeker tot een krachtmeting met president Maduro van Venezuela, die het leger opdracht heeft gegeven de hulpgoederen tegen te houden. Deze dag wordt door veel Venezolanen ervaren als de dag van de waarheid, zegt correspondent Marc Bessems
Ook uit Brazilië zijn goederen op weg naar Venezuela. Er zijn tegenstrijdige berichten over de vraag of de goederen de grens zijn overgebracht. Bij rellen aan de Venezolaanse kant van die grensovergang tussen demonstranten en de politie zijn volgens ziekenhuisbronnen twee mensen om het leven gekomen.
President Maduro wil van geen wijken weten. Hij verbrak vandaag de diplomatieke betrekkingen met Colombia en heeft Colombiaanse diplomaten te verstaan gegeven dat ze binnen 24 uur het land moeten verlaten.
Deze dag wordt door veel Venezolanen ervaren als de dag van de waarheid: als de oppositie voor verandering wil zorgen is het nu of nooit. Tegelijkertijd valt er over de ontwikkelingen nog weinig te zeggen, en is het voorlopig ook een dag van geruchten
Eerder vandaag hebben Venezolaanse militairen op een grensbrug tussen Colombia en Venezuela bij Ureña volgens een getuige traangas en rubberkogels ingezet tegen een groep die de grens met Colombia wilde oversteken om de gereedstaande hulpgoederen op te halen.
Op last van president Maduro is de grens afgesloten. Hij wil voorkomen dat Amerikaanse hulpgoederen vanuit Colombia naar Venezuela worden gebracht.
Overlopers
Vier leden van de Venezolaanse nationale garde zijn vandaag overgestoken naar de Colombiaanse kant van de Simón Bolívar-brug. In een pantservoertuig reden ze tegen de versperring op de brug. Later koos ook een majoor de kant van Guaidó, door zich openlijk te verzetten tegen het bevel van Maduro om geen hulpgoederen toe te laten.
Bekijk hieronder wat er gebeurde:
In de grensplaats Ureña raakten anti-Maduro-betogers slaags met de politie.
Ook werd in Ureña een bus in brand gestoken. Door de vlammen knapte een stroomkabel boven een gebouw:
Maduro wil koste wat kost voorkomen dat de hulpgoederen aan de grensposten de bevolking bereiken. Hij laat wel 300 ton aan hulpgoederen van bondgenoot Rusland toe die met vrachtvliegtuigen het land binnenkomt. maar van Amerikaanse hulp via Colombia of andere westerse hulp via Curaçao wil hij niets weten. Hij spreekt ook tegen dat er een humanitaire crisis in Venezuela is.
In Amsterdam gingen vanmiddag mensen de straat op om aandacht te vragen voor de situatie in Venezuela. Zo'n honderd Venezolanen eisten op de Dam dat president Maduro opstapt en er hulpgoederen worden toegelaten.
Verrassingsbezoek
Gisteren werd bij de grens tussen Colombia en Venezuela een benefietconcert gehouden om geld in te zamelen voor hulp aan Venezuela. Oppositieleider Guaidó bracht - in weerwil van zijn uitreisverbod - een verrassingsbezoek aan 'Venezuela Aid Live', een initiatief van de Britse miljardair Richard Branson.