Chinese raket op weg naar de achterkant van de maan
China heeft met succes een raket gelanceerd die een sonde naar de achterkant van de maan brengt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een missie naar de voor ons 'onzichtbare' kant van de maan wordt gestuurd. De lancering was om 19.30 uur Nederlandse tijd.
Met de Chang'e 4-missie (Chang'e is de godin van de maan in de Chinese mythologie) wil China volgens ruimtevaartdeskundigen vooral laten zien waartoe het in de ruimte in staat is. Uiteindelijk willen de Chinezen ook bemande missies naar de maan sturen, en op termijn de maan gebruiken als tussenstop op weg naar Mars, zegt astrofysicus Mark Klein Wolt.
China heeft gezegd dat de maanlander over 27 dagen op de maan aankomt. Klein Wolt vraagt zich af waarom dat zo lang moet duren, aangezien de reis naar de maan in principe niet langer duurt dan drie dagen.
De bedoeling is dat de maanlander op de maan landt en dat een zogeheten rover daarna de maan gaat verkennen, zowel aan de oppervlakte als eronder. Verder worden er radio-astronomische studies gedaan.
Interessant is dat dat dus gebeurt aan de achterkant van de maan, waar de straling niet wordt verstoord door signalen die het gevolg zijn van activiteiten op aarde.
Satelliet
Omdat de missie zich op de achterkant van de maan afspeelt is het onmogelijk om direct contact te krijgen met de aarde. Daarom hebben de Chinezen al in mei een satelliet gelanceerd die de signalen vanaf de maan opvangt en doorstuurt naar het zenuwcentrum in China.
Op die satelliet zit ook een antenne die in opdracht van Nederlandse wetenschappers en bedrijven is geplaatst. De bedoeling is dat de Chinezen die antenne na de landing op de maan aanzetten. De Nederlanders willen er door het opvangen van radiostraling onderzoek mee doen naar de geschiedenis van het heelal.