NOS Voetbal

Eredivisie met achttien clubs verder, geen verbod op kunstgras

Eredivisie met achttien clubs verder, geen verbod op kunstgras

De eredivisie blijft uit achttien clubs bestaan. Dat hebben de clubs donderdag tijdens een vergadering in Utrecht besloten. Voor een inkrimping van de eredivisie naar zestien clubs was geen benodigde meerderheid. Spelen op kunstgras blijft mogelijk.

Wel is het de bedoeling dat vanaf 2021 twee clubs rechtstreeks uit de hoogste klasse degraderen.

De nieuwe degradatieregeling, waarbij ook twee clubs direct promoveren uit de eerste divisie, moet nog wel besproken worden met de Coöperatie Eerste Divisie, die net als de KNVB akkoord moet gaan met gewijzigde promotie/degradatie-opzet.

Veranderagenda

Nu degradeert nog een club rechtstreeks uit de hoogste klasse van het betaalde voetbal. Via de nacompetitie kan straks één eredivisieclub zich aan het einde van het seizoen proberen te handhaven.

Gudde: 'Niet optimaal, maar wel een stap gezet'

De eredivisieclubs zijn twee jaar in gesprek geweest om het Nederlandse topvoetbal te hervormen. Een gebrek aan solidariteit stond echter drastische veranderingen om de kwaliteit van het vaderlandse voetbal te verbeteren in de weg. Van de beoogde 'veranderagenda', waarmee een stuurgroep op vijf thema's veranderingen bepleitte, bleef donderdag weinig over.

Kunstgras

Voor clubs die van kunstgras naar natuurgras willen overstappen, ligt een bijdrage van maximaal 350.000 euro per seizoen klaar. De wens van de topclubs en internationals om kunstgras uit te bannen, bleek niet haalbaar. Volgens Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, is het geld "een meer dan serieuze prikkel om clubs te bewegen af te stappen van kunstgras".

Speelschema eredivisie

In de toekomst gaat er bij het opstellen van het speelschema van de eredivisie rekening gehouden worden met Europese bekerverplichtingen van Nederlandse clubs. Die clubs gaan bijvoorbeeld een ronde later instromen in de KNVB-beker.

Daar staat wel tegenover dat alle eredivisieclubs gaan meedelen in de Europese bonussen. Clubs in de Europa League of Champions League stoppen 5% van hun inkomsten van de UEFA in een zogeheten solidariteitsfonds. Overwintert een club in een Europese competitie dan loopt dat percentage terug naar 3,5.

Elke eredivisieclub is straks verplicht een jeugdopleiding te hebben, eventueel in samenwerking met een amateurclub.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl