NOS Voetbal

Eredivisie zonder kunstgras reële optie; topclubs doen handreiking

Eredivisie zonder kunstgras reële optie; topclubs doen handreiking

Weer voetballen op echt gras en de eredivisie-opzet flink op de schop. De kans zit erin dat het gaat gebeuren. Om de impasse in het veranderingsproces rond de eredivisie te doorbreken, lijken de topclubs Ajax, Feyenoord en PSV nu bereid een flinke financiële handreiking te doen door bijvoorbeeld als compensatie een deel van hun Europese tv-gelden aan de andere clubs uit te keren.

Op die manier zou er 15 november voldoende draagvlak moeten zijn onder de clubs om de Eredivisie 2.0 over drie jaar in gang te zetten. De eredivisieclubs komen dan bijeen om een standpunt in te nemen over een uitgebreid toekomstplan, waar een stuurgroep van diverse partijen momenteel nog driftig aan sleutelt. Dertien van de achttien clubs moeten ja zeggen wil de renovatie van het eredivisievoetbal kunnen ingaan.

Prematuur

Volgens directeur Jacco Swart van de Eredivisie CV, het overkoepelende orgaan van de eredivisie, is het echter "heel prematuur" om nu al te stellen dat de hierboven geschetste oplossing ook de basis vormt voor een breed gedragen overeenkomst over een aantal zware discussiepunten in het betaald voetbal.

Al lange tijd wordt er achter de schermen door de eredivisieclubs gesproken over veranderingen die het Nederlandse clubvoetbal weer aansluiting met de internationale top moet brengen. De gesprekken lopen - door de verschillende belangen - uiterst moeizaam. Besluitvorming werd al diverse keren uitgesteld, omdat een deel van de achttien clubs weigert mee te gaan in de veranderingen.

Eisen

PSV, Ajax en Feyenoord zouden wel een aantal eisen hebben gesteld aan het verdelen van een deel van hun miljoeneninkomsten uit Europese competities onder de andere clubs: alle clubs zouden weer op echt gras moeten gaan voetballen, de eredivisie (al dan niet met 16 in plaats van 18 clubs) moet een andere competitieopzet krijgen om het niveau te verbeteren en meer inkomsten te genereren en de belofteteams van bijvoorbeeld Ajax en PSV moeten de mogelijkheid behouden om in de eerste divisie te spelen.

ADO Den Haag stapte in oktober 2013 over op kunstgras

Het is complexe materie; de belangen zijn nu eenmaal groot. Inkrimping van de eredivisie betekent voor de kleinere clubs een groter gevaar voor degradatie en dus een mogelijk verlies aan inkomsten.

Verder vinden diverse clubs de aanwezigheid van Jong Ajax en Jong PSV in de eerste divisie sportief gezien niet wenselijk en sommige clubs houden uit onvrede over de huidige verdeling van de Nederlandse tv-inkomsten vast aan hun kunstgras. Kortom: het is lastig alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Weinig enthousiasme

Het voorstel van de drie topclubs om de andere clubs mee te laten delen in bijvoorbeeld een deel van de inkomsten uit Europees verband dateert al van een tijdje terug. Het werd in eerste instantie met weinig enthousiasme begroet, maar lijkt inmiddels terrein te winnen. Clubs willen op dit moment weinig kwijt over de gevoelige kwestie.

Jacco Swart, algemeen directeur van de ECV

Volgens Swart zijn alle opties momenteel nog open. "De werkgroep is nog bezig met een definitief voorstel naar de clubs. Geholpen door twee externe bureaus", legt hij uit.

"Een Engels bureau kijkt naar de competitieopzet. Er worden drie modellen met zestien clubs onderzocht en drie modellen met achttien clubs. Het andere bureau is bezig met de transitie van kunstgras naar echt gras. De uitkomsten moeten nog komen. Daarna moet de stuurgroep er een plan van maken en daar moeten de clubs over oordelen", aldus Swart.

Totaalplaatje

Solidariteit in de verdeling van de tv-inkomsten is een belangrijke pijler in de uitwerking van een plan waarin vijf thema's centraal staan. "Dat kan op diverse manieren worden ingevuld. Het gaat ons om het totaalplaatje. Daar moeten de clubs over oordelen. Onze koers is in het najaar een besluit te nemen. En dat is nog steeds de bedoeling. We zitten in de beslissende weken. Ik geloof dat het erin zit dat de Eredivisie 2.0 er komt."

De KNVB laat weten niet te willen reageren op de genoemde plannen. "Directeur betaald voetbal Eric Gudde maakt zelf deel uit van dit proces. Het is nog veel te prematuur op mogelijke plannen te reageren", laat een woordvoerder van de bond weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl