Net geen droogterecord in 2018: in 1976 viel nog minder regen
2018 gaat de boeken in als droog, heel droog. Maar nog net niet zo droog als 1976, blijkt uit cijfers van het KNMI. Door de regen van vandaag is het droogterecord uit dat jaar toch nog blijven staan als record. Als het nog langer droog was gebleven had dat wellicht verbroken kunnen worden.
De zomer van 2018 behoort wel tot de vijf procent droogste zomers sinds het begin van de vorige eeuw.
Bijzondere situatie
Volgens de weerkundigen was er afgelopen zomer wel sprake van een bijzondere situatie. Het neerslagtekort was groter dan in de meeste andere jaren. Bovendien verdampte er veel meer water dan erbij kwam door regen. Daardoor was er weinig water in de bovenste laag van de bodem.
Tegelijkertijd was er door het gebrek aan regen weinig water in de rivieren en daalde de grondwaterstand. Daardoor konden veel boeren hun grond en gewassen niet besproeien.
Het KNMI wijst erop dat de gevolgen nog niet voorbij zijn. In een normaal jaar wordt vanaf oktober het opgebouwde neerslagtekort langzaam hersteld. Maar dat gebeurt dit jaar niet, doordat het de afgelopen weken nog steeds erg droog was.
Mogelijk duurt het tot februari volgend jaar tot er weer een beetje water door de beken stroomt, is de verwachting van Waterschap Rijn en IJssel in De Boerderij. Daardoor blijft de droogte ook in 2019 een groot probleem.
Het neerslagtekort in bijvoorbeeld de Achterhoek en op de Veluwe is volgens het waterschap zo'n 400 millimeter. Dat is ongeveer de helft van de hoeveelheid regen die normaal gesproken in een jaar valt. Er moet dus in een paar maanden tijd nog veel regen vallen, om het grondwaterpeil in het oosten weer op een normaal niveau te krijgen.