Jong Ajax werd in het seizoen 2017/2018 kampioen van de Jupiler League
NOS VoetbalAangepast

Strengere eisen aan beloftenteams: leeftijdsgrens en minder spelers

Alle beloftenteams van profclubs in de eerste, tweede, derde divisie en hoofdklassen mogen vanaf komend seizoen alleen nog maar voetballen met spelers die jonger zijn dan 24 jaar. Dat is besloten tijdens de buitengewone bondsvergadering van de KNVB voor clubs uit het prof- en amateurvoetbal.

De strengere eisen aan de beloftenteams worden opgelegd volgen na kritiek van andere teams uit de verschillende competities. Zij moesten soms tegen spelers voetballen die normaal gesproken alleen maar in het eerste elftal van hun club uitkwamen. Die voetballers gebruikten de duels van het tweede elftal om weer ritme op te doen na blessureleed.

Limieten

Voor het komende seizoen geldt ook dat spelers van 18, 19 en 20 jaar niet meer in de beloftenploeg van hun profclub mogen uitkomen als ze achttien duels in het eerste elftal hebben gespeeld. Voor spelers van 21 en 22 jaar is die limiet op zeven basisplaatsen vastgesteld.

De KNVB wil bovendien voor het seizoen 2019/2020 een lijst opstellen van voetballers die sowieso niet in het tweede elftal van hun profclub mogen uitkomen. "Het kan niet zo zijn dat je iedere week een ander elftal ziet", aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. "Dat wilden we aan banden leggen en dat is nu gebeurd."

'Talentontwikkeling en eerlijke competitie beet elkaar'

Afgesproken is ook dat er de komende twee jaar nog geen promotie- en degradatieregeling is tussen de tweede en de eerste divisie. Over een mogelijke nieuwe opzet van de eredivisie is nog geen besluit genomen.

Gudde: besluitvorming is aan de clubs

Algemeen directeur betaald voetbal Eric Gudde hoopt dat hierover op de najaarsvergadering van de KNVB een beslissing valt. "De besluitvorming is vooral iets van de 18 clubs. "Als je het simpel bekijkt heb ik daar geen invloed op. Ik heb daar nul stem in", zo vertelde hij na afloop van de veragdering.

Een speciale stuurgroep bestaande uit Edwin van der Sar (Ajax), Hans Nijland (FC Groningen), Adriaan Visser (PEC Zwolle) en Jacco Swart (Eredivisie CV) onderzocht het afgelopen halfjaar hoe de eredivisie aan kracht kan winnen. Zij dachten aan een competitie met niet achttien maar zestien clubs, play-offs voor het kampioenschap, een zwaardere degradatieregeling, het einde van kunstgras in 2021, herverdeling van tv-gelden, hogere vergoedingen voor jeugdtransfers en een internationale beloftencompetitie.

Gudde: clubs zelf beslissen

De clubs uit de hoogste voetbalklasse zitten echter nog niet op één lijn en daarom is besloten dat een extern onderzoeksbureau de plannen nog eens goed gaat doorlichten. Vooral de verdeling van tv-gelden is een heikel punt.

"Toen ik op 7 november begon, zei ik dat iedereen over zijn eigen schaduw moest heenstappen", aldus Gudde. "Dat hoor ik nu vaak in allerlei interviews. De daad bij het woord voeren is blijkbaar wat anders."

Gudde had wel begrip voor de trage besluitvorming. "Dan maar iets trager, maar wel zorgvuldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl