In Griekse vluchtelingenkamp proberen zelfs kinderen zelfmoord te plegen
De omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn zó slecht, dat zelfs kinderen in het kamp zich van het leven proberen te beroven, zegt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen.
Nicolien Kegels van Artsen zonder Grenzen wordt in het kamp regelmatig met suïcidepogingen geconfronteerd. "We gaan het kamp in en ouders spreken ons daar aan. Ze vertellen dat hun kinderen de wil om te leven aan het verliezen zijn en vragen ons om hulp. We zien kinderen die zichzelf beschadigen, een logische reactie op trauma's. Maar we kunnen zo weinig voor ze doen."
De kinderen zijn met hun ouders gevlucht uit vaak zeer barre omstandigheden en hebben een beangstigende, gevaarlijke reis afgelegd. "En dan komen ze in een kamp waar geen slaapplekken zijn, geen dekens, geen tenten. Mensen moeten onder zeiltjes op de grond slapen. Ook zwangere vrouwen en jonge kinderen," vertelt Kegels. "Er wordt constant gevochten, er zijn verkrachtingen. De ouders zijn de weg kwijt en kunnen niks voor hun kinderen betekenen omdat ze zelf ook bang zijn. Dit traumatiseert de kinderen opnieuw."
Kinderen verliezen hier de wil om te leven.
Wekelijks komen er honderden vluchtelingen op het eiland aan. De Griekse regering wil ze niet op het vasteland hebben, waardoor het vluchtelingenkamp steeds verder volloopt. Moria is ingericht op 2500 mensen, inmiddels zitten er zo'n 9000.
Uitzichtloosheid
Mensen hebben in het kamp geen privacy, moeten urenlang in de rij staan voor eten en het gebrek aan hygiëne leidt tot ziekten, aldus AzG.
De organisatie behandelt dagelijks mensen met diarree, besmettelijke infectieziekten en huidaandoeningen, terwijl er voor de zieken nauwelijks mogelijkheden zijn om rustig te herstellen. De uitzichtloosheid van het verblijf en de afwezigheid van onderwijs en werk maken bewoners depressief.
Kegels werkt nu twee jaar in het vluchtelingenkamp. Tot haar frustratie ziet ze dat kinderen die ze daar twee jaar geleden ontmoette daar nog steeds verblijven. "Het is werkelijk waanzinnig om mensen onder zulke omstandigheden te laten leven. Ze worden afgestraft en onder onmenselijke omstandigheden hier gehouden, terwijl ze het recht hebben om asiel aan te vragen in Europa."
De oplossing, volgens Kegels: "Deze vluchtelingen moeten zo snel mogelijk door kunnen stromen naar het vasteland. En meer landen uit Europa moeten deze mensen dan opnemen."