Een vluchtelingenkind uit Syrië in een geïmproviseerd tentenkamp naast kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos
NOS NieuwsAangepast

Kerst in vluchtelingenkamp Griekenland: vies, vochtig, donker en koud

In vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden dreigt dit jaar opnieuw een humanitaire ramp, zegt Vluchtelingenwerk Nederland. De vluchtelingen leven er dicht op elkaar en onder barre omstandigheden. "Deze Kerst viel de stroom uit en sliepen mensen 's nachts onder dunne dekentjes", zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij de hulporganisatie.

Nu het weer slechter wordt, blijkt des te meer onder wat voor barre omstandigheden de vluchtelingen op de Griekse eilanden wonen. Vorig jaar kwamen in de winter in Griekenland vijf migranten om het leven, onder wie een kind. Ook dit jaar zouden er doden kunnen vallen, stelt Kuipers in radioprogramma Nieuws en Co.

Begin november overwoog de Griekse regering nog de kampen te ontlasten en winterklaar te maken, maar er is nauwelijks iets gebeurd. De tenten lekken en zijn niet bestand tegen de kou. Het is er vies, vochtig en er zijn vechtpartijen. Kuipers: "In menig vluchtelingenkamp in Afrika is het beter geregeld."

Turkije-correspondent Lucas Waagmeester kreeg in september een verboden rondleiding in kamp Moria op Lesbos. Bekijk hier wat hij daar zag.

'We moeten de koude douche met tweehonderd mannen delen'

Daar komt bij dat de vluchtelingenstroom de afgelopen maanden weer is toegenomen. Met name de hotspots op de Griekse eilanden Lesbos, Chios en Samos zijn overvol: in kamp Moria op Lesbos is eigenlijk plek voor 1800 mensen, maar er wonen momenteel bijna 6000 migranten.

Veel van hen kunnen geen kant op. Volgens de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije worden migranten die geen asiel krijgen teruggestuurd. Maar ze moeten dan eerst wachten op een beoordeling van de Griekse autoriteiten. Het duurt kan jaren duren voor die binnen is.

Volgens Vluchtelingenwerk is er vanuit de EU geld beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen in Griekenland, maar komt de hulp niet bij de mensen op de eilanden terecht. "Het ontbreekt alleen aan de politieke wil en visie om dit vraagstuk goed aan te pakken", zegt Kuipers.

Griekenland-correspondent Conny Keessen bezocht in januari vorig jaar een opvangkamp op het Griekse vasteland. Bekijk hier wat ze daar aantrof.

Vluchtelingenopvang in de Griekse kou

Ook Nederland zou meer moeten doen, vindt Vluchtelingenwerk. Kuipers zegt dat staatssecretaris Harbers een maand geleden heeft gezegd dat de helft van de vluchtelingen van Lesbos zou worden opgevangen op het Griekse vasteland, waar de omstandigheden iets beter zijn. Dat is echter nog niet gebeurd.

Daarnaast liepen de afspraken met Griekenland over het herplaatsen van vluchtelingen in september af. Er is nog geen nieuwe overeenkomst gesloten, zegt Kuipers. "Maar als alle Europese landen een deel van deze vluchtelingen opvangen, met Nederland voorop, dan is het probleem snel opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl