Jan Olde Riekerink
NOS Voetbal

Eredivisie 18/19: Olde Riekerink wil Heerenveen in Japans jasje steken

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur/commentator NOS Sport

  • Jan Vincent van Zuiden

    Redacteur/commentator NOS Sport

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 4: sc Heerenveen.

Sportpark 'it Paradyske' in Langezwaag ligt er verlaten bij. Het terrein van de plaatselijke VV is door de tropische temperaturen veranderd in een bakoven. Reden voor sc Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink om de middagtraining deze donderdag te laten vervallen.

"We hebben vanochtend langer getraind, dat is beter dan twee keer trainen in deze omstandigheden", zegt Olde Riekerink in de persruimte van het Abe Lenstra-stadion. Hoewel hij pas zes weken echt aan het werk is in Friesland, voelt Olde Riekerink zich er al behoorlijk thuis.

"Heerenveen is een club met tradities, waar karakteristieke figuren hebben rondgelopen. Foppe de Haan, Riemer van der Velde, Hans Westerhof. Met een aantal van hen heb ik ook gesproken voordat ik kwam. Het zijn de cultuurdragers, die zorgen voor het fundament van de club. Dan krijg je er zelf ook snel gevoel bij."

Eredivisiedebuut

Olde Riekerink loopt al sinds 1984 mee in het betaalde voetbal. Eerst als speler en sinds 1994 in technische functies. Toch wordt Heerenveen pas zijn eerste klus als hoofdtrainer in de eredivisie. Opvallend, gezien het rijke cv dat Olde Riekerink kan overleggen. Ajax (jeugd), AA Gent, Emmen, FC Porto, Metallurg Donetsk, Galatasaray... Allemaal clubs waar hij in diverse rollen werkte.

"Co Adriaanse is voor mij heel belangrijk geweest. Als trainer maar ook als mens. Hij gaf mij de kans om stage te lopen bij Ajax en nam me mee als assistent naar Porto en Donetsk." De elftallen van Adriaanse stonden bekend om de aantrekkelijke en aanvallende speelstijl. Iets wat Olde Riekerink ook voor ogen heeft met Heerenveen.

Jan Olde Riekerink op de bank als assistent van Co Adriaanse bij FC Porto

Olde Riekerink: "De teams van Co waren dynamisch en namen veel risico's. Maar het gaat vooral om de energie die een elftal uitstraalt. Daarmee maak je binding met het publiek. Supporters moeten zien dat er echt een team staat. Je moet de ploeg een gezicht geven, maar ook de individuele spelers."

Precies wat Olde Riekerink zag bij Japan op het afgelopen WK voetbal. "Ik heb de spelers van Heerenveen daar ook beelden van laten zien. Er zat een ongelooflijke dynamiek in. Het hele elftal was in beweging, er zat spanning in die ploeg. Wat ik bij Duitsland miste. Na twee minuten had ik al geen zin meer om daar naar te kijken. Bij de Duitsers zat iets hartstikke mis."

Heerenveen dit seizoen met dezelfde intensiteit als Japan laten spelen, dat is de uitdaging voor Olde Riekerink. De mentaliteit van de spelersgroep speelt daarbij een grote rol. "De mentale vaardigheid van een team staat voor mij op één. Daarna komen de technische vaardigheden. En als derde pas de tactische. Als de eerste beide ontbreken, kun je ook geen tactiek uitvoeren."

De (voorlopige) selectie van Heerenveen voor het seizoen 2018/2019

'Als je niet weet wat er fout is, hoe moet je een speler dan beter maken?'

Voor de eerste training bij zijn nieuwe club, had Olde Riekerink al een voorzichtige analyse gemaakt van de selectie. "Je stelt jezelf de vraag welke type spelers je hebt, waar de individuele kwaliteiten liggen en welke spelers het verschil kunnen maken."

"Maar je leert ze pas echt kennen als je zelf met ze werkt. Dan merk je of ze coachbaar zijn of niet. Waar ze zich kunnen verbeteren. Die analyse is het allerbelangrijkste. Als je niet weet wat er fout is, hoe moet je een speler dan beter maken?"

Ook in dat proces stelt Olde Riekerink zichzelf drie vragen. "Kan een speler iets niet? Wil hij het niet? Of weet hij het niet? Vooral bij dat laatste ligt er een belangrijke rol voor de technische staf. Elke buitenspeler kan bijvoorbeeld meeverdedigen. Als hij het niet doet, moet je jezelf dus ook afvragen of hij wel weet dat hij het moet doen."

Als je op menselijk vlak ruzie met elkaar krijgt, dan heb je echt een probleem.

Jan Olde Riekerink

De manier waarop Olde Riekerink de spelers benadert, verschilt per individu. Waar bij de één een schop onder de kont nodig is, werkt een hand op de schouder beter bij de ander. Olde Riekerink probeert met alle spelers daarom ook een persoonlijke band op te bouwen.

"Ik heb op twee manieren een relatie met de spelers. Op professioneel vlak, waarbij je probeert alles uit ze te halen, maar ook op menselijk vlak. Op sportief vlak kun je ruzie met elkaar krijgen, maar nooit op menselijk vlak. Want dan heb je echt een probleem."

Jan Olde Riekerink

Zeperd tegen Hoffenheim

Heerenveen oefent zaterdagavond nog één keer, voordat de competitie begint. Het Spaanse Levante is de tegenstander. Het is een kans voor de spelers om zich te revancheren voor de 8-2 nederlaag tegen Hoffenheim, een resultaat dat er in negatieve zin uitsprong in de voorbereiding.

Olde Riekerink: "We wisten wat de krachtsverhouding was, Hoffenheim is niet voor niets een Champions League-club. Maar we stonden na 25 minuten met 5-0 achter. Daar was ik natuurlijk niet blij mee. We hadden getraind om op een bepaalde manier druk te zetten en dat wilden we in die wedstrijd proberen. Dat pakte volledig verkeerd uit."

"Maar wat ik positief vond, was dat het team zich in de tweede helft wel oprichtte. We hebben niet geweldig gespeeld, maar werden niet zo onder de voet gelopen als in de eerste helft. De ploeg toonde veerkracht, waarmee ik de uitslag niet goedpraat, maar dat haal je er als trainer wel uit."

Ambitieuze Olde Riekerink blij en trots met Heerenveen

De les van Bollettieri

Het team en de spelers ontwikkelen, het is een van de opdrachten die Olde Riekerink van de clubleiding bij Heerenveen heeft meegekregen. Maar er moet natuurlijk ook gepresteerd worden. De play-offs halen is het doel van de club, die vervolgens ook winnen is wat de selectie en staf daar aan toe willen voegen.

"Ik ben een keer op bezoek geweest bij Nick Bollettieri, de Amerikaanse tenniscoach. Zijn filosofie was: 'it's what you leave on the battlefield'. Dat heeft niet eens altijd met winnen of verliezen te maken, maar wel met je houding. Het publiek in Heerenveen vraagt niet om van de tien thuiswedstrijden er tien te winnen. Maar wel dat je tien keer hard werkt. Daar moeten wij als staf voor zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl