Nog niet alle strandbezoekers weten de afvalbak te vinden
NOS Nieuws

Na een mooie dag liggen Nederlandse stranden vol met afval

Even zonnen, een balletje trappen of een verkoelende duik nemen. Met de hoge temperaturen de afgelopen tijd trekt Nederland massaal naar de kust. En dat betekent niet alleen dat de stranden vol liggen met bakkende badgasten, maar ook met plastic, blikjes, peuken en ander afval.

Want ondanks de aandacht voor plasticsoep in zee weten nog lang niet alle strandbezoekers de afvalbak te vinden, vertelt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. "Helaas zien we nog veel afval dat achterblijft na een mooie stranddag. Dan heb je het over blikjes, flesjes, plastic rietjes, al dat soort dingen."

Op de Nederlandse stranden liggen volgens de stichting zo'n 370 stuks afval per honderd meter. Gemeenten en andere strandeigenaren hebben wel schoonmakers in dienst, maar zij kunnen niet alles opruimen. Vooral kleine stukjes plastic blijven liggen. "Je ziet op het strand bijvoorbeeld veel sigarettenfilters."

Hoe goed schoonmakers ook hun best doen, het is niet genoeg. Van de strandgasten wordt ook wat verwacht:

'Sigarettenfilters is het nummer één item wat we vinden op stranden'

De hoeveelheid afval verschilt per strand. Zo blijft op drukbezochte stranden zoals die van Scheveningen aanzienlijk meer troep achter dan op bijvoorbeeld op de Waddeneilanden. "Het type strandbezoeker dat een grotere natuurbeleving zoekt, zorgt automatisch beter voor de omgeving", zegt Boonstra.

Verstrikking of verstikking

Afval dat niet wordt opgeruimd, belandt vaak in zee. Vervolgens kunnen zeedieren erin verstrikt raken of stikken. Zo zien zeevogels stukjes plastic vaak aan voor een lekker hapje. Boonstra: "Die stukjes belanden dan in hun maag, wat weer kan zorgen voor blokkades waaraan ze overlijden."

Niet alleen Nederland kampt met een afvalprobleem. Het Indonesische eiland Bali kent zelfs een 'plasticseizoen'. Wereldwijd hebben volgens Boonstra ruim duizend zeediersoorten last van afval. "Het is dus nog steeds nodig om mensen te wijzen op de impact van plastic."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl