Tijdens het hardlopen afval oprapen, dat is 'plogging'. Een trend uit Zweden die nu ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse 'plocka up' dat oprapen betekent, en jogging. 'Ploggers' van over de hele wereld rapen zoveel mogelijk zwerfafval op en posten vaak vol trots foto's van de volle zakken op social media (met #plogging of #plogga).
De Zweedse trend is bezig aan een wereldwijde opmars, ook in Nederland. Afgelopen zondag werd er in Vlissingen 'geplogd'.
Martijn de Vries (36) organiseerde met zijn ren-groepje Runderground de 'plogging run' op het strand. "Ik loop veel op het strand en het viel me op dat mensen tijdens wedstrijden ook allerlei verpakkingen gewoon weggooien. Ik pak het zelf mee en als het lukt geef ik het gewoon terug."
Op de route stonden enorme zakken waar het afval in kon. "Aan het einde hadden we wel drie van die kuub-zakken vol vuilnis. Vooral flesjes, scheepstouw en visdraad. Aangespoelde plasticsoep."
Annemiek Verhage (26) ging mee 'ploggen' in Vlissingen. "Ik kom heel graag op het strand en je ziet gewoon dat het, vooral de laatste tijd, erg vies is." Van de hoeveelheid zwerfvuil is ze geschrokken: "Het was echt heel veel. En morgen spoelt er gewoon weer van alles aan."
En waar je je na het sporten al goed voelt is dat met 'ploggen' dubbel het geval, zegt Annemiek. "Je hebt gewoon een goed gevoel na het 'ploggen' want je ziet meteen resultaat: een schoon strand."
'Plogging' is dan ook niet alleen goed voor het milieu maar ook nog een hele goede workout, zegt Martijn: "De dag erna had ik spierpijn in mijn hamstrings en billen, door al dat bukken en opstaan de hele tijd."
In de Zweedse fitness-app Lifesum kunnen gebruikers hun plogging-activiteiten bijhouden en zo zien hoeveel calorieën ze verbrand hebben. Volgens de app verbrand je met een half uurtje 'ploggen' 288 calorieën in plaats van de 235 die je verbrandt met joggen.
Is 'ploggen' een hype die snel weer over is? Martijn denkt van niet: "Iedereen was heel enthousiast en wil het vaker doen. Dat er zoveel afval op het strand ligt, valt je eigenlijk niet op. Tot je een keer gaat 'ploggen' en elke keer moet bukken."
Volgens Annemiek gaat het alleen maar groter worden. "Het zou heel leuk zijn als zoveel mogelijk mensen dit gaan doen."