Migrantenschip Aquarius op onstuimige zee onderweg naar Valencia
Golven tot vier meter hoog en slecht weer. Op een onstuimige Middellandse zee is het migrantenschip Aquarius onderweg naar Valencia. Ondertussen ruziet Europa verder over het schip, dat niet welkom was in Italië en Malta.
Zaterdagavond wordt het verwacht in de Spaanse havenstad, hoewel de kans aanwezig is dat het nog later wordt. In de afgelopen uren heeft het schip zijn koers gewijzigd om aan de oostkant van Sardinië te schuilen voor het slechte weer. "Anders is de reis ondraaglijk voor de mensen aan boord", meldt hulporganisatie SOS Mediterranee - de eigenaar van het schip - op Twitter.
"Veel mensen zijn zeeziek en erg uitgeput", zei Artsen zonder Grenzen gisteravond.
De voorraden op het schip zijn wel weer op peil dankzij bevoorrading door Italiaanse en Maltese hulpschepen, laat NOS-correspondent Rop Zoutberg weten.
Aan boord zijn veel mensen gedesoriënteerd en een aantal heeft brandwonden door de combinatie van benzine en zeewater. "De afgelopen dagen is met een grote kaart uitgelegd aan de migranten waar ze nu zijn en wat de bestemming is", zegt Zoutberg.
Hij ziet wel dat het stukken kalmer is geworden aan boord sinds de twee Italiaanse schepen die het schip begeleiden naar Spanje - een van de kustwacht en een van de marine - 520 van de 629 migranten hebben overgenomen.
In Valencia zal het schip aanmeren in de cruisehaven. Politici worden weggehouden van bijeenkomsten waar de praktische gang van zaken rond de opvang van de migranten wordt voorbereid. Zoutberg: "Zo willen ze voorkomen dat het een politieke gebeurtenis wordt."
Zoutberg ervaart in Spanje een grote solidariteit met de Aquarius. Tal van Spaanse deelstaten hebben zich al gemeld om de asielzoekers op te vangen en alle migranten zullen in aanmerking komen voor een asielprocedure. "Ze zien het hier als een sleutelmoment in het Europese migrantenbeleid, vergelijkbaar met de Lampedusa-ramp of het dode Syrische jongetje op het strand."
Diplomatieke rel
De Spaanse gastvrijheid vormt een contrast met het sentiment in bijvoorbeeld Italië. Dit land, dat al veel vluchtelingen te verwerken kreeg, hanteert onder de nieuwe populistische regering een harde lijn ten opzichte van migranten.
Het besluit van zondagavond om de Aquarius te weigeren, leverde het land zowel lof als kritiek op. De Franse president Macron noemde het handelen van Italië "cynisch en onverantwoordelijk".
Dat leidde tot een diplomatieke rel die nog altijd voortduurt. Even stond het bezoek van de Italiaanse premier Conte aan Parijs zelfs op losse schroeven, maar die reist morgen alsnog af naar Frankrijk na een telefoongesprek gisteravond met Macron.
'Shocktherapie'
NOS-correspondent Rop Zoutberg zat gisteren nog tegenover de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken., Josep Borrell. Die vertelde hem dat het opvangen van de Aquarius een eenmalige, symbolische actie is van Spanje.
"Hij noemde dit moment een shocktherapie voor Europa om een eensgezind beleid op te zetten. De grenzen van Italië zijn volgens hem ook de grenzen van Spanje."