NOS NieuwsAangepast

Festivals willen afvalvrij zijn, maar krijg de bezoeker maar eens mee

  • Anic van Damme

    redacteur Binnenland

  • Anic van Damme

    redacteur Binnenland

Bergen plastic bekers, servies en etensresten. Maar ook lege flessen, tentjes en opblaasdieren. Na een festival blijft er heel wat achter. Zo lag er tien jaar geleden op Lowlands nog 400 ton afval op het festivalterrein. Inmiddels is er heel wat veranderd en proberen veel festivals duurzaam te organiseren.

Drie jaar geleden sloegen acht grote festivalorganisatoren de handen ineen om duurzamer te worden. Amsterdam Open Air doet ook mee aan deze 'Green Deal'. Dat festival vindt dit weekend plaats in Amsterdam en verwacht 40.000 bezoekers.

Het doel van de samenwerking is om afval te verminderen, beter te scheiden en meer te recyclen. En dat lukt. Zo was het festivalterrein na het festival DGTL eind maart in Amsterdam nagenoeg afvalvrij doordat de wegwerpbekers vervangen zijn door hardcups met een statiegeldsysteem. Ook worden bijna alle plastic waterflesjes, aluminium blikjes, papier en karton gerecycled.

Een voorbeeld van afvalscheiding op een festival

Ook al organiseer je je festival op zo'n manier dat er zo min mogelijk afval overblijft, er blijft altijd één lastige factor, vertelt Laura van de Voort van GreenEvents, een organisatie die festivals helpt om duurzamer te worden. "Dat is de festivalbezoeker."

Jezelf lekker laten gaan

Nog steeds belanden er borden, bekers en peuken op de grond. Dat is ook niet zo gek, want een festival is immers ook gewoon een plek om te ontsnappen aan het dagelijks leven. "De hele context van een festival is juist om je eens lekker te laten gaan", zegt Reint Jan Renes, gedragswetenschapper verbonden aan de Hogeschool Utrecht. "Dan is het soms moeilijk om het goede te blijven doen."

Daarom moet je de traditionele systemen omgooien. Neem bijvoorbeeld drinkbekers. Wegwerpbekers hebben geen waarde, maar als je op een festival alleen een drankje krijgt met een harde beker, waar je een euro voor hebt betaald, dan heeft die beker waarde.

Die waarde zit hem niet in het geld dat je ervoor betaald hebt, want vervolgens geef je misschien ook weer 15 euro uit aan een broodje worst dat je niet eens lekker vindt, maar het gaat om het eigenaarschap.

En zorg ervoor dat het de bezoeker heel makkelijk wordt gemaakt om het gewenste gedrag te vertonen. "Denk bijvoorbeeld aan vuilnisbakken die aan de tafels vastzitten. Zodat je bijna alleen maar met je arm alles zo in de afvalbak schuift."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dit is het laatste jaar van de samenwerking tussen de festivals. Maar de ambitie is nog niet verminderd. "We willen nog een stap verder", vertelt Laura van de Voort. "We willen naar circulaire festivals." Dat betekent dat afval grondstof wordt die steeds weer opnieuw gebruikt kan worden. DGTL wil in 2020 het eerste afvalvrije, circulaire festival zijn.

Festivaltentjes als festivaltent

Amsterdam Open Air is daar ook al mee bezig: voedselresten en biologisch afbreekbare bordjes worden gecomposteerd. Het compost wordt gebruikt in een moestuin bij een boerderij in de buurt. Urine wordt opgeslagen en gefilterd zodat nutriënten ook weer gebruikt kunnen worden als meststof voor de tuin. Tentjes die achtergelaten worden op de campings worden gebruikt om festivaltenten voor volgend jaar mee te maken.

Maar er valt er nog wat te winnen op het gebied van water en energie. Van de Voort: "Want die enorme dieselslurpende aggregaten in een natuurgebied kunnen echt niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl