De gouden tor
NOS NieuwsAangepast

Natuurmonumenten slaat alarm over afname aantal insecten in Nederland

Natuurmonumenten luidt de noodklok over de ernstige afname van het aantal insecten. Wetenschappers van de Radboud Universiteit en het Kenniscentrum Insecten deden in opdracht van de organisatie onderzoek in twee natuurgebieden: De Kaaistoep in Noord-Brabant en Wijster in Drenthe.

Ze constateerden dat het aantal nachtvlinders daar in twintig jaar met 54 procent is afgenomen en het aantal loopkevers met 72 procent. Deze twee groepen vormen zo'n 6 procent van het totaal aantal insecten in Nederland.

Veelzeggend

De oorzaak van de afname van het aantal insecten ligt volgens Natuurmonumenten bij de landbouw. Er worden bijvoorbeeld te veel fosfaat en bestrijdingsmiddelen gebruikt. "In geen enkel Europees land is sprake van zo'n intensief gebruik van gewasbeschermingsmiddelen als in Nederland. Dat moet anders, we moeten toe naar minder chemie, meer biologie en meer innovatie", zegt directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten.

'Als het niet goed gaat met insecten, gaat het niet goed met de natuur'

Natuurmonumenten besloot een telling te houden, naar aanleiding van resultaten van onderzoeken in het buitenland. Zo kwamen ze er vorig jaar in Duitsland achter dat het aantal vliegende insecten in 27 jaar met driekwart is afgenomen. In Frankrijk zou het aantal vogels flink zijn gedaald omdat de dieren een tekort hebben aan insecten om te eten.

Is het eigenlijk erg dat er minder insecten zijn? Ja. NOS op 3 legt het uit in deze video:

Waarom we insecten zo hard nodig hebben

Entomoloog Kees Booij van de universiteit in Wageningen zet kanttekeningen bij het onderzoek van Natuurmonumenten. "We zijn het erover eens dat het niet zo goed gaat met insecten in Nederland, maar het is jammer dat magere studies en slechte methodes gebruikt worden om statements te maken", zegt hij.

Volgens Booij is het niet makkelijk om een goede methode te vinden om het aantal insecten door de jaren heen te meten. Hij noemt de resultaten van het onderzoek een ruwe indicatie. Het is volgens hem te kort door de bocht om te concluderen dat het om een trend gaat. Ook worden er in het onderzoek volgens Booij te veel insectensoorten bij elkaar geveegd.

Landelijk meetnet

Natuurmonumenten pleit voor verder onderzoek. De organisatie sluit zich aan bij een eerdere oproep van wetenschappers om een landelijk meetnet op te zetten. Op deze manier moet er een completer beeld ontstaan van de oorzaken. "De resultaten uit dit onderzoek onderstrepen in ieder geval hoe groot en serieus het probleem in ons land is", vindt directeur Marc van den Tweel.

GroenLinks wil een spoeddebat met minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens Tweede Kamerlid Grashoff wordt keer op keer aangetoond dat het slecht gaat met de biodiversiteit in Nederland. "Ik wil actie van de minister, want als het slecht gaat met de natuur, is dat uiteindelijk ook slecht voor ons", zegt Grashoff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl