Chinese wetenschappers klonen apen
In China zijn twee gekloonde aapjes geboren. De twee java-aapjes Zhong Zhong en Hua Hua werden een paar weken geleden geboren in een laboratorium in China. Ze zijn een exacte kopie van het java-aapje waarvan lichaamscellen werden afgenomen.
Wetenschappers zeggen dat de genetisch identieke apen gebruikt kunnen worden voor onderzoek naar menselijke ziektes. Het gaat vooral om genetisch bepaalde ziektes, zoals sommige vormen van kanker en immuniteitsziektes.
Zhong Zhong werd acht weken geleden geboren en Hua Hua zes weken geleden. De komende maanden worden er naar verwachting nog meer gekloonde java-aapjes geboren.
Het is voor het eerst dat een primaat uit een niet-embryonale cel gekloond wordt. Bij deze techniek wordt de kern van een cel, met daarin genetisch materiaal, in een eicel geplant waarvan de kern is verwijderd.
Met dezelfde methode lukte het wetenschappers in 1999 voor het eerst om een dier te klonen; schaap Dolly. Tot nu toe lukte het niet om met deze methode primaten te klonen. De Chinezen verfijnden de techniek en na 21 pogingen lukte het om twee gekloonde apen levend ter wereld te brengen.
Gaan we nu ook mensen klonen?
Ook mensen zijn primaten, dus met het klonen van de Java-aapjes lijkt het klonen van mensen weer een stapje dichterbij gekomen. Maar volgens de wetenschappers is het zover nog niet.
Tegen het klonen van mensen en dieren is ook veel weerstand. Tegenstanders vinden het maken van klonen ethisch niet verantwoord.