'Hond uit Zuid-Koreaans kloonlab is kopie, geen nieuw origineel'
"Je krijgt een kopie. Dat lijkt wel op het origineel, maar het is het niet", zegt Hans van Spanje van dierenkliniek Vossegat in Utrecht. De dierenarts reageert op een nieuw BNN-programma, waarvoor een Nederlandse hond in Zuid-Korea is gekloond.
In Klonen: Wens of Waanzin? zocht BNN naar hondeneigenaren die hun honden willen laten klonen. Uit tientallen aanmeldingen koos de redactie voor een Rotterdams stel met een 12-jaar oude buldog Joep, die inmiddels is overleden. De eigenaren zijn tevreden met kloon Pipo en verbaasd over het gedrag en karakter dat op veel punten overeenkomt met dat van hun oude hond.
Maar Pipo is niet de oude Joep, zegt Van Spanje. Volgens hem is het niet mogelijk om het karakter van de hond te kopiëren, iets wat BNN ook zegt. "Het karakter bestaat uit twee delen: er zijn erfelijke eigenschappen, maar ook eigenschappen die worden gevormd na de geboorte door situaties die hij in zijn omgeving meemaakt. Dat samen vormt het uiteindelijke diertje."
Zuid-Koreaans lab
De Rotterdamse buldog is gekloond in Zuid-Korea bij het bedrijf Sooam Biotech. Pipo is niet de eerste kloon van het bedrijf; honderden gingen hem voor. Een daarvan is de hond van een Brits koppel, dat daarmee eind vorig jaar het nieuws haalde.
Hoe dat klonen in zijn werk gaat, valt te lezen op de website van het bedrijf: "Op dit moment kan klonen alleen met levende cellen, dat wil zeggen cellen van levende honden of van honden die maximaal vijf dagen geleden gestorven zijn." Mits de hond in de koelkast is bewaard, zegt Sooam.
De eigenaar moet materiaal naar het Zuid-Koreaanse lab sturen, waaruit wetenschappers dna kunnen destilleren. Dat wordt vervolgens in een 'lege' hondeneicel gestopt die wordt ingebracht bij een draagmoeder. Twee maanden later volgt de gekloonde puppy, aldus Sooam.
Nep-kloon
Sooam Biotech is niet onomstreden; rond een van de hoofdonderzoekers van het lab, Woo-Suk Hwang, is een hoop te doen geweest. In 2004 leidde hij een onderzoeksgroep van de universiteit van Seoul, die claimde een menselijke embryo te hebben gekloond. Maar een onafhankelijk wetenschappelijk comité nam de claim nog eens onder de loep, en kon geen bewijs vinden.
In 2006 werd de claim verworpen, wat het einde betekende van zijn carrière aan de universiteit. Daarna startte hij zijn eigen onderzoeksinstituut.
Het klonen van honden volgt op een reeks van wetenschappelijke experimenten van de afgelopen decennia. Zo kwam in 1996 in Groot-Brittannië het eerste gekloonde schaap Dolly ter wereld, dat voortkwam uit een experiment van de Universiteit van Edinburgh. Begin 2003 liet een dierenarts Dolly inslapen vanwege een longontsteking.
Een ander experiment dat veel stof deed opwaaien was de Nederlandse stier Herman, die eind 1990 het levenslicht zag dankzij genetische manipulatie. Zijn komst ging niet vanzelf: hij was de enige stier die voortkwam uit maar liefst 129 embryo's die bij draagmoeders werden ingebracht. In 2004 lieten artsen Herman inslapen.
Klonen blijft onderwerp van discussie, zowel in Nederland als daarbuiten. Zo zijn een aantal partijen in de Tweede Kamer tegen het klonen op bestelling, zoals bij de hond Joep in het BNN-programma is gebeurd. De Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties spreekt van een bizarre ontwikkeling.