De Amerikaanse regering presenteerde onlangs acht prototype van de muur die Trump wil bouwen aan de Mexicaanse grens
NOS NieuwsAangepast

De onzichtbare muur van Donald Trump

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

De Mexicaanse Muur was een van de meest potente (en controversiële) verkiezingsideeën van Donald Trump. Tijdens elke campagnebijeenkomst scandeerden zijn trouwe fans "build that wall". Die muur zou er komen, verzekerde hij, en Mexico zou betalen.

Inmiddels weten we wel beter. Trump is al bijna een jaar president en van de muur bestaan hooguit enkele prototypes. Het Congres moet instemmen met de muur, die naar schatting tussen de $20 miljard en $70 miljard gaat kosten. Republikeinen lijken vooralsnog weinig haast te maken met de financiering.

Toch is president Trump bezig een stevige muur te bouwen rond Amerika, al is het een onzichtbare. In rap tempo krijgt een nieuw immigratiebeleid gestalte, dat mogelijk effectiever is dan de Mexicaanse muur zelf. Het agentschap ICE, dat belast is met de deportatie van migranten zonder geldige verblijfspapieren, heeft de vrije teugels gekregen. Trump heeft een einde gemaakt aan DACA, dat bescherming biedt aan illegalen die als minderjarige het land binnenkwamen.

Ook op legale immigratie zet de regering een rem. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid maakte bekend dat er een einde komt aan de tijdelijke verblijfstatus van ruim 60.000 Haïtianen en Nicaraguanen. De regels voor de zogeheten H-1B-visa, populair vooral onder getalenteerde techwerkers in Silicon Valley, worden aangescherpt. Amerika zal ook aanzienlijk minder vluchtelingen opnemen. Langzaam gaat de deur op slot.

Het harde immigratiebeleid van Trump leidt inmiddels ook tot onrust bij de noorderburen. Toen Justin Trudeau in 2015 aantrad als premier, gaf hij juist een tegengesteld signaal af aan de wereld. Canada zette de deuren open voor vluchtelingen uit onder meer Syrië en de premier verwelkomde ze persoonlijk op de luchthaven. De Canadezen zijn van plan de komende drie jaar één miljoen immigranten toe te laten.

De Canadese premier Trudeau (links) verwelkomt in december 2015 Syrische vluchtelingen op de luchthaven van Toronto

Maar hoe lang kunnen de Canadezen dit volhouden? Veel migranten in Amerika, legaal en illegaal, zien de bui hangen en vertrekken richting het immigratievriendelijke Canada. De afgelopen zomer wandelden dagelijks tot 250 migranten de Amerikaans-Canadese grens over. Onder hen waren veel Haïtianen die bang waren dat ze hun tijdelijke verblijfstatus zouden verliezen. Die vrees is nu bewaarheid geworden.

In Canada is er nog altijd een ruime meerderheid van de bevolking voorstander van het open migratiebeleid. Trudeau is echter bang het draagvlak kwijt te raken als zijn land worden overspoeld door migranten uit de Verenigde Staten. De Canadese regering stuurt nu vertegenwoordigers naar Amerikaanse steden met grote latino gemeenschappen. Hun boodschap: Canada verwelkomt migranten, maar reken niet op een automatische verblijfsvergunning als je de grens oversteekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl