Facebook blokkeert berichten van Rohingya-rebellen
"Een gevaarlijke organisatie", zo noemt Facebook de Rohingya-rebellengroep ARSA. En daarom worden berichten van deze groepering in Myanmar nu geblokkeerd op de Facebooksite. ARSA maakt voor zijn communicatie veel gebruik van sociale netwerken. Activisten uit Myanmar hadden de afgelopen tijd al gemerkt dat hun berichten door Facebook werden gecensureerd.
Facebook zegt dat groepen die betrokken zijn bij terrorisme, georganiseerd geweld, massamoord of georganiseerde haat, worden geblokkeerd. Het bedrijf zegt ook dat het weren van berichten van en over ARSA niet gebeurt omdat de regering van Myanmar daarom heeft gevraagd. Het gaat Facebook om de gewelddadige activiteiten van ARSA en niet om zijn politieke standpunten.
Geweld
De rebellengroep ARSA (Arakan Rohingya Salvation Army) is eind vorige maand door de regering van Myanmar bestempeld tot een terroristische organisatie. Aanleiding daarvoor waren de aanvallen van ARSA-rebellen op politieposten. In het tegenoffensief van het leger zijn dorpen platgebrand, honderden Rohingya vermoord en honderdduizenden mensen verdreven naar het buurland Bangladesh. ARSA zegt op te komen voor de Rohingya-minderheid, die al jarenlang wordt vervolgd.
Leger
Facebook en Twitter worden in Myanmar veel gebruikt voor het verspreiden van informatie, ook door het leger. Voor zover bekend worden berichten van het leger en de overheid niet verboden op Facebook. Een woordvoerder van Aung San Suu Kyi, de leider van Myanmar, vroeg aanhangers wel om berichten over ARSA te rapporteren. Dat gebeurde daarna duizenden keren.