Suu Kyi zegt dat Rohingya veilig terug kunnen, maar 'dat is wassen neus'
De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft het parlement toegesproken over de situatie van de moslimminderheid Rohingya. De helft van die bevolkingsgroep is naar buurland Bangladesh gevlucht, omdat de Rohingya worden aangevallen door het leger. Zo'n 400.000 leden van de moslimminderheid zitten nu in Bangladesh.
Aung San Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, verdedigde het beleid van haar regering en zei dat het leger al twee weken geen acties tegen de Rohingya uitvoert. Ze zei dat de meeste dorpen van de Rohingya nog intact zijn en begrijpt niet waarom nog steeds leden van de moslimminderheid vertrekken.
"Ze bedekt het onder een deken van mooie woorden", zegt correspondent Michel Maas. "Aung San Suu Kyi heeft helemaal geen controle over het leger."
Ingenomen
De Myanmarese leider heeft gezegd dat alle Rohingya veilig kunnen terugkeren naar hun land. Maar ze moeten dan wel door een 'verificatieproces' en dat wordt voor de meeste vluchtelingen lastig. Het betekent dat ze een identiteitsbewijs moeten laten zien om weer Myanmar binnen te komen, maar die zijn voor hun vertrek ingenomen.
Ook heeft Aung San Suu Kyi gezegd dat het buitenland welkom is om te komen kijken, maar dat is volgens correspondent Michel Maas een wassen neus. "Haar eigen regering heeft niet lang geleden nog een VN-onderzoeksmissie geweigerd." En de ambassadeur van Myanmar bij de Verenigde Naties zei na de toespraak van Aung San Suu Kyi dat het geen zin heeft om een missie te sturen, omdat "alles alweer wordt opgebouwd".
Nederlandse ambassadeur
VN-secretaris-generaal António Guterres zei onlangs dat Aung San Suu Kyi een laatste kans heeft om het legeroffensief tegen de Rohingya te stoppen. "Als ze nu niet optreedt, zal de tragedie verschrikkelijk zijn", zei hij tegen een verslaggever van de BBC. Volgens de Verenigde Naties is het verjagen van de Rohingya een schoolvoorbeeld van etnische zuivering.
De Nederlandse ambassadeur in Myanmar, Wouter Jurgens, is teleurgesteld na de toespraak van Aung San Suu Kyi. "We hoopten op een boodschap van medeleven en gerechtigheid, maar die kwam niet", schrijft hij op Twitter.