NOS NieuwsAangepast

Er is dus weinig milieuwinst bij recycling van plastic. Wat moet je dan?

  • Ben Meindertsma

    redacteur

  • Ben Meindertsma

    redacteur

Het huidige systeem van plastic-inzameling levert weinig milieuwinst op, concludeert het Centraal Planbureau vandaag. Heeft het scheiden van je plastic afval dan nog wel zin? En wat kun je als burger doen tegen de plasticsoep en om de CO2-uitstoot te beperken?

Volgens stichting Milieu Centraal heeft het geen zin om nu te stoppen met het scheiden van je plastic afval. Hoewel andere systemen wellicht beter werken, zouden burgers er juist aan bij kunnen dragen om het huidige inzamelsysteem te verbeteren. Want hoe beter de kwaliteit van het ingezamelde plastic, hoe groter de milieuwinst. Vijf tips van Milieu Centraal:

Gooi niet al je plastic bij het plastic afval

Het plastic dat nu wordt ingezameld is vaak van slechte kwaliteit, mede doordat er plastic bijzit wat niet of nauwelijks te recyclen is. Daardoor is de milieuwinst beperkt. Milieu Centraal adviseert daarom om bijvoorbeeld chipszakken, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim gewoon bij het restafval te gooien. En als je twijfelt: gooi het dan liever bij het restafval dan bij het plastic. Op afvalscheidingswijzer.nl vind je wat wel en niet bij het plastic afval mag.

Maak je plastic afval een beetje schoon

Je zorgt ook voor een schone stroom plastic door de plastic verpakkingen leeg te schrapen en schudden voordat je ze gescheiden weggooit. Ga ze niet spoelen met water, want dat kost weer energie.

Gooi nooit je plastic bij het gft

Volgens het CPB is een van de oorzaken van de plasticsoep in de oceanen dat er plastic bij het groente- en tuinafval wordt gegooid. Doordat het wordt gecomposteerd verdwijnt het in het oppervlaktewater en komt het in de zee. Ook veel bioplastics zijn niet of slechts heel langzaam afbreekbaar. Gooi dus nooit plastic bij het gft.

Koop minder plastic

Plastic verpakkingen zijn zinvol als ze bederf en beschadiging voorkomen. De milieu-impact van eten weggooien is namelijk groter dan die van verpakkingen. Het advies luidt dus níet om nooit meer producten in plastic verpakkingen te kopen. Beter is het om minder producten te kopen (bijvoorbeeld door ze te delen of te lenen) en vaker je producten te hergebruiken. Koop tweedehands Lego voor je kinderen, neem je eigen boodschappentas mee, gebruik plastic zakken vaker, gooi je stofzuiger niet weg maar laat hem repareren en gebruik een hervulbare waterfles of koffiebeker.

Gooi nooit afval op straat

Zwerfafval op straat is slecht voor mens, dier en milieu en een van de oorzaken van de plasticsoep in de oceanen. 90 procent van al het plastic op straat zijn verpakkingen. Het is een open deur, maar gooi dus nooit je verpakkingen op straat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl