NOS NieuwsAangepast

Ook in Raqqa gaat de strijd tegen IS straat voor straat

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Zeker 22.983 luchtbombardementen zijn sinds juni in Irak en Syrië uitgevoerd door de internationale coalitie. Dat zijn 276 per dag en één per vijf minuten: allemaal om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan en IS-bolwerken te heroveren.

Een van die bolwerken is de Syrische stad Raqqa, daar wordt al sinds juni gevochten tussen IS-aanhangers en Koerdische strijders, die gesteund worden door de coalitie. De strijd levert gebied op voor de Koerden, maar de herovering gaat langzaam. En ten koste van onschuldige burgerlevens.

Vergelijkbare herovering

"Deze strijd is vergelijkbaar met de herovering van de Iraakse stad Mosul. Net als in die stad gaat het ook straat voor straat. Heel langzaam", vertelt correspondent Marcel van der Steen. "Wel is Raqqa minder dichtbevolkt en is de stad iets ruimer opgezet."

Momenteel is bijna de helft van de stad heroverd. De Koerden trekken via het zuidoosten de plaats in, de rest van de stad is volledig omsingeld.

BBC News in Raqqa: vluchtelingen en sluipschutters

Er wordt op de grond gevochten tegen IS en tegelijkertijd worden luchtbombardementen uitgevoerd. De afgelopen 24 uur kwamen door bombardementen zeker 42 burgers, onder wie 19 kinderen, om het leven. Het is onduidelijk hoeveel burgers momenteel nog in Raqqa zijn. Sommige bronnen spreken van 25.000, andere van 50.000.

De burgers worden als menselijke schild gebruikt door IS. Veel van hen komen om bij bombardementen. Mensen die uit handen kunnen blijven van de terreurgroep, vooral vrouwen en kinderen, hebben bijna geen water of eten meer.

Maar het is moeilijk om de groepering op een andere manier te bestrijden. "Ik denk dat de coalitie geen andere keuze heeft", zegt Van der Steen. "IS-strijders staan erom bekend dat ze zich ingraven en zich verbergen in tunnelstelsels. Ze geven zich niet over, zij maken geen deal. Zij zullen zich doodvechten."

Dit kost een stad, levens en veel geld, maar IS is uiteindelijk wel verslagen.

Marcel van der Steen

In Mosul werkte dit ook op de lange termijn, die stad werd in juli heroverd op de terreurgroep, vertelt Van der Steen. "De aanpak is nogal rigoureus, het westen van Mosul ligt ook grotendeels in puin. Deze aanpak verwoest een stad, kost mensenlevens en waanzinnig veel geld, maar IS is uiteindelijk wel verslagen."

Volgens bronnen zijn de belangrijke IS-leiders Raqqa al ontvlucht. Zij zouden zich nu bevinden in het oosten van Syrië, in Deir al-Zor, een gebied in handen van IS waar veel strijders de laatste tijd heen zijn gevlucht.

Het Syrische regeringsleger probeert Deir al-Zor te heroveren. "Dit gebied is heel belangrijk voor de Syrische militairen, omdat zij niet willen dat het in handen van de oppositie, Koerden of rebellen terechtkomt."

Ook wordt het kalifaat van IS veel kleiner als dit gebied wordt heroverd. "Het Syrische leger heeft een groot deel van het westen en noorden van Syrië al in handen. Als Raqqa wordt heroverd, samen met de andere IS-stad Tal Afar in Irak, is het kalifaat steeds verder aan het afbrokkelen", legt Van der Steen uit.

Maar de problemen zijn dan absoluut nog niet opgelost, zegt hij. "Hier zeggen ze: als IS verslagen is, dan begint de oorlog pas. Want dan gaan alle andere groepen hier strijden om de heroverde grond. Nu hebben ze allemaal nog een gezamenlijke vijand, die valt daarna weg. Dan gaan ze mogelijk tegen elkaar vechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl