Trump bezoekt Klaagmuur aan begin bezoek Israël en Palestijnen
President Trump heeft aan het begin van zijn bezoek aan Israël als eerste Amerikaanse president in functie de Klaagmuur in Jeruzalem bezocht. Premier Netanyahu was daar niet bij aanwezig. Die had dat dat graag gewild, ook vanwege de symboliek, maar de Palestijnen zouden zo'n gezamenlijk bezoek als een belediging kunnen zien. De muur ligt op de politiek uiterst gevoelige plek op de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem.
Voor hij naar de Klaagmuur ging, bezocht Trump met zijn vrouw Melania de Heilig Grafkerk, volgens de overlevering de plek waar Jezus is gekruisigd en begraven.
Rechtstreekse vlucht
Vanochtend vloog de president met zijn enorme entourage vanuit Riyad in Saudi-Arabië naar Tel Aviv; de eerste rechtstreekse vlucht van Saudi-Arabië naar Israël uit de geschiedenis. Saudi-Arabië erkent Israël niet en beide landen hebben geen diplomatieke relatie. Ook is er geen vliegverkeer en vermijden ze elkaars luchtruim.
Trump blijft twee dagen in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij heeft ontmoetingen met premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas. Het vredesproces in het Midden-Oosten is vanouds een belangrijk buitenlanddossier voor het Amerikaanse staatshoofd.
Media
Opvallend was een onderonsje tussen de twee echtparen, kort na de landing in Tel Aviv. Waarschijnlijk is het gesprek per ongeluk opgenomen. Het lijkt erop dat ze het alle vier niet zo op de media hebben. "Dat hebben we dan gemeen", reageerde president Trump.
Het Witte Huis heeft de verwachtingen al flink getemperd. Er vallen op deze eerste buitenlandse reis van Trump als president geen initiatieven te verwachten om het vastgelopen vredesproces op gang te krijgen.
Trump heeft wel vaak gezegd dat hij daar alles aan zal doen, en deze maand liet hij zich zelfs ontvallen dat een vredesakkoord in het Midden-Oosten "iets is wat eerlijk gezegd niet zo moeilijk is als men jaren gedacht heeft", toen president Abbas in Washington was. Maar hoe Trump zo'n in zijn woorden "ultieme deal" wil bereiken is onduidelijk.
Ambassade
Verder wordt niet verwacht dat hij het zal hebben over zijn omstreden toezegging dat de Amerikaanse ambassade in Israël zal worden verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem, een gevoelig punt dat bij de Palestijnen kwaad bloed zou zetten.
"We hebben een unieke kans om veiligheid, stabiliteit en vrede naar deze regio en de mensen hier te brengen", zei Trump na landing in Tel Aviv. Israël is vereerd dat de president langskomt op zijn eerste reis. Amerika is met afstand Israëls belangrijkste bondgenoot en steunt het land op defensiegebied elk jaar met miljarden euro's.
Tegelijk wachten er mogelijk ongemakkelijke gesprekken over het delen door Trump van geheime informatie met Rusland; informatie die afkomstig was van Israëlische inlichtingendiensten.
Yad Vashem
Op de Westelijke Jordaanoever ontmoet hij president Abbas in Bethlehem, maar of Trump daar de Geboortekerk bezoekt, zoals het plan was, is onzeker.
Morgen gaat Trump nog naar het Holocaustmonument Yad Vashem in Jeruzalem. Hij zou van plan zijn om er 15 minuten te verblijven. Een woordvoerder van Yad Vashem zei dat hij zich dat niet kan voorstellen. Een bezoek zou niet korter dan een half uur kunnen duren.
Uitgeput
Overigens lijken zijn drukke programma en de jetlag hun tol te eisen. Gisteravond in Riyad liet Trump zich bij een ontmoeting met jongeren vervangen door zijn dochter en adviseur Ivanka. "Hij is gewoon uitgeput", zei een medewerker van het Witte Huis.
- Twitter weet wel raad met die foto van Trump en een glazen bol
- 'Obama boog, Trump heeft zijn rug recht gehouden in de Arabische wereld'
- Trump roept moslimleiders op tot samenwerking tegen het terrorisme
- Trump zet handtekening onder enorme wapendeal met Saudi-Arabië
- Trump in Saudi-Arabië voor verzoening en wapendeal