Veilige zones Syrië blijven minstens zes maanden bestaan
De veilige zones in Syrië, waar Iran, Rusland en Turkije eergisteren overeenstemming over hebben bereikt, moeten zeker zes maanden blijven bestaan. Dat blijkt uit het akkoord dat door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is gepubliceerd. De afspraken zijn afgelopen nacht ingegaan.
De grootste veilige zone omvat de provincie Idlib en aangrenzende delen van Hama, Aleppo en Latakia. De andere drie zones zijn gelegen in de noordelijke provincie Homs, de Ghouta-regio ten oosten van Damascus en een gebied in het zuiden bij de grens met Jordanië. Hoe de grenzen precies lopen wordt uiterlijk 4 juni bekendgemaakt.
Noodzakelijke maatregelen
De drie landen zijn overeengekomen "alle noodzakelijke maatregelen" te nemen om door te gaan met hun strijd tegen terroristische organisaties, zoals IS en al-Nusra. Dat moet gebeuren "binnen en buiten" de veilige zones. Het akkoord maakt volgens Iran, Rusland en Turkije de weg vrij voor medische hulp en noodhulp. Ook moeten gevluchte inwoners de mogelijkheid krijgen om terug te komen.
Om dat te bereiken moeten het Syrische leger en gewapende oppositiegroeperingen wel stoppen met alle gevechten binnen de zones, zeggen Iran, Rusland en Turkije. Of dat gaat gebeuren is de vraag: Syrische rebellengroeperingen wijzen het afkondigen van veiligheidszones af, omdat het volgens hen in strijd is met de territoriale eenheid van Syrië. Ook moeten ze niets hebben van Iran: dat land steunt het regime van president Assad.
Ook politieke groeperingen zijn kritisch. Ze vinden dat Rusland te weinig doet om Assad en zijn aanhangers in toom te houden.
Amerika is geen partij in de overeenkomst. De Russische gezant voor Syrië zei gisteren dat Amerikaanse en westerse oorlogsvliegtuigen niet welkom zijn boven de veilige zones. Hij liet toen ook doorschemeren dat Russische en Turkse vliegtuigen niet meer boven de gebieden zullen vliegen.
Rustig
In de veilige zones was het afgelopen nacht volgens Syrische activisten en staatsmedia relatief rustig. Volgens oppositieleden waren er wel wat gewelddadigheden, maar viel het erg mee ten opzichte van de laatste dagen. Er zijn vandaag geen luchtaanvallen gemeld.