Rusland en Turkije eensgezind na gesprekken
De Russische president Poetin zegt dat de betrekkingen tussen Rusland en Turkije zijn hersteld. De Turkse president Erdogan is op bezoek in Rusland. Na een ontmoeting tussen Erdogan en Poetin in het presidentiële complex in de Russische badplaats Sotsji gaven de twee samen een persconferentie.
Beiden steunen de vorming van zogenoemde veilige zones in Syrië. Ook zeiden ze te hopen dat over deze 'de-escalatie zones' besluiten worden genomen in Kazachstan. In de hoofdstad Astana zijn gesprekken aan de gang over Syrië, met onder andere Iran en de Verenigde Staten.
Erdogan noemde de zones "de sleutel tot een oplossing die een einde maakt aan het bloedvergieten in Syrië". President Poetin heeft gisteravond ook al met de Amerikaanse president Trump over zulke oplossingen gesproken.
Oppositie
Vanmiddag zei de Syrische oppositie dat het Russische voorstel voor veilige zones in zijn huidige vorm onacceptabel is. Een vertegenwoordiger zei tegen persbureau AP dat de gewapende rebellen schriftelijke antwoorden eisen op een aantal punten.
Eén daarvan is waarom er gekozen is voor staakt-het-vuren in bepaalde, geselecteerde gebieden en niet voor een wapenstilstand in het hele land. De delegatie van de rebellen heeft zijn deelname aan de besprekingen opgeschort omdat het staakt-het-vuren dat in december is overeengekomen herhaaldelijk wordt geschonden. De delegatie blijft wel in Astana om over die schendingen van het bestand te praten, en om zijn vragen over de veilige zones te presenteren.
Gifgasaanval
Over de gifgasaanval begin april op de stad Khan Shaykhun, in het noordwesten van Syrië, zijn Rusland en Turkije het niet eens. Bij die aanval kwamen meer dan 80 mensen om. Turkije en veel regeringen in het Westen, onder andere die van de Verenigde Staten, houden de Syrische regering daar verantwoordelijk voor. Rusland daarentegen zegt dat de rebellen de daders zijn. Erdogan zei wel dat Poetin en hij het erover eens zijn dat degenen die de "wrede aanval" op hun geweten hebben, ter verantwoording moeten worden geroepen.
Neergeschoten
De relatie tussen Rusland en Turkije was verslechterd nadat Turkije een Russisch oorlogsvliegtuig had neergeschoten boven de Syrische grens, in november 2015. Rusland stelde daarop handelssancties in en riep reisbureau's op niet langer vakanties in Turkije aan te bieden.
In juni bood president Erdogan zijn excuses aan voor het neerschieten van het vliegtuig en sindsdien mogen Russen weer naar Turkije met vakantie. Tijdens een ontmoeting in oktober 2016 sloten de presidenten een akkoord over een gasleiding en werd de ban op de invoer van een paar soorten groenten al opgeheven.
Turkse tomaten
Poetin en Erdogan zijn het nu eens over het verder afbouwen van de sancties. Poetin noemde geen precieze data, maar de invoer in Rusland van tomaten uit Turkije blijft bijvoorbeeld verboden. Wel wordt volgens het Kremlin in de nabije toekomst in Turkije het importverbod van Russisch graan opgeheven.