België herdenkt: 'verschrikkelijkste en mooiste van de mens gezien'
In België is herdacht dat Brussel een jaar geleden werd getroffen door twee terroristische aanslagen. Om 7.58 uur, het tijdstip waarop de eerste bom afging, werd op vliegveld Zaventem een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers en hun familieleden en vrienden.
Op het vliegveld gingen twee bommen af, waarbij zestien doden vielen. Ruim een uur later kwamen in het centrum van Brussel bij metrostation Maalbeek zestien reizigers om. Bij de aanslagen raakten 324 mensen gewond. Drie aanslagplegers vonden de dood.
We hebben het verschrikkelijkste, maar ook het mooiste van de mens gezien die dag.
In het bijzijn van politici, nabestaanden, hulpdiensten en werknemers werden de namen van de slachtoffers genoemd. Na de minuut stilte nam een man die zijn vrouw die dag verloor het woord. Hij zei dat vragen blijven rondspoken in zijn hoofd. "Wat als we iets later waren geweest, wat als we trager hadden gereden." Hij vertelde ook over een onbekende man die zich over hem ontfermde, toen hij gewond op de grond lag. "We hebben het verschrikkelijkste, maar ook het mooiste van de mens gezien die dag."
Buiten het vliegveld is het beeld Flight in mind onthuld. Het beeld staat centraal in een herdenkingspark langs de toegangsweg naar het vliegveld. Het kunstwerk stond in een vertrekhal waar een bom afging. De schade die het daarbij opliep is niet hersteld.
Ook in metrostation Maalbeek werd een herdenking gehouden. De bezoekers, onder wie de koning en koningin van het België, namen de metro naar het station. Daar ging vorig jaar om 9.11 uur een bom af. Op dat tijdstip was het vandaag een minuut stil in het metrostation. Bij de ingang stonden zo'n honderd mensen om de slachtoffers te herdenken.
Buiten klonk er juist veel geluid. De Brusselse openbaar vervoerder vroeg bestuurders van bussen, trams en metro's om te toeteren en reizigers om te applaudisseren. Daarmee wil het bedrijf "tonen dat we opkomen tegen haat en terreur".
Net zoals in Zaventem kwamen alleen nabestaanden en gewonden aan het woord. "Op het eerste gezicht valt er niets te vieren, maar toch viert de liefde", zei een vrouw. "De liefde die maakt dat we elkaar kunnen ontmoeten, over de verschillen heen."
Op het metrostation werd een gedenkplaat voor de slachtoffers onthuld. "We will never forget" staat er op de plaat.
En laat ons vooral durven teder zijn.
Even verderop werd tussen de gebouwen van de EU op het Schumanplein een herdenking gehouden, waarbij de Belgische koning sprak. De herdenking richtte zich op alle slachtoffers van terrorisme. Koning Filip sprak de families toe van de slachtoffers. "Met ontelbare slachtoffers over de hele wereld deelt u de wonden, veroorzaakt door moorddadige waanzin", zei hij. "Niemand kan de beproeving die u moet doorstaan, begrijpen."
De koning sprak ook over de toekomst en riep op tot meer warmte en menselijkheid. "Na de twijfel en verslagenheid is er de sterke wil gekomen om weer op te staan en vooruit te gaan." Hij riep de mensen meer begrip voor elkaar te hebben. "En laat ons vooral durven teder zijn."
Ook op het Schumanplein werd een gedenkteken onthuld.
Manneken Pis
Ook op andere plekken in Brussel zijn herdenkingen. Op de Grote Markt stonden ambulance-personeel en werknemers van de stad Brussel stil bij de gebeurtenissen. Als hommage aan de moed van brandweermensen is Manneken Pis vandaag gekleed in een brandweeruniform.