Politie op de kerstmarkt in Berlijn, de donderdag na de aanslag
NOS NieuwsAangepast

De klopjacht op Amri: van de Kurfürstendamm naar Milaan

Met de dood van Anis Amri in een voorstad van Milaan is een einde gekomen aan een klopjacht die op gang kwam na de aanslag in Berlijn. Volgens de Duitse politie zat hij achter het stuur van de vrachtwagen die maandag inreed op een kerstmarkt. Sindsdien hield de zoektocht naar de 24-jarige Tunesiër Europa in zijn greep.

De vermoedelijke aanslagpleger Anis Amri

Maandag: de aanslag

Berlijn is in shock als een vrachtwagen inrijdt op bezoekers van een kerstmarkt bij de Gedächtniskirche, aan de Kurfürstendamm. Twaalf mensen komen om het leven, tientallen anderen raken gewond. Een terroristische aanslag, zo bevestigen de Duitse autoriteiten.

In de cabine van de truck wordt een dode Pool gevonden. Hij was de eigenlijke chauffeur van de vrachtwagen, maar zat op het moment van de aanslag niet achter het stuur. Later blijkt dat hij is gedood door de dader.

Volgens de eerste berichten die volgen, is de bestuurder een vluchteling uit Pakistan. Uren later wordt een 23-jarige Pakistaanse asielzoeker gearresteerd.

Dashcam filmt truck vlak voor inrijden kerstmarkt

Dinsdag: verkeerde verdachte

Al snel wordt duidelijk dat deze Pakistaan de aanslag waarschijnlijk niet heeft gepleegd. De man ontkent dat hij achter het stuur van de vrachtwagen zat. Ook wordt hij niet herkend door getuigen. Forensisch onderzoekers vinden geen sporen van hem in de truck. De Pakistaan wordt vrijgelaten.

Een uur na zijn vrijlating eist IS de aanslag in Berlijn op. De politie geeft toe dat de dader nog steeds op vrije voeten is. Hij heeft op dat moment al zestien uur de tijd gehad om te vluchten. Er zijn weinig aanknopingspunten.

Het arrestatiebevel tegen Anis Amri

Woensdag: wie is Anis Amri?

Op dag twee na de aanslag komt steeds meer informatie naar buiten over de vermoedelijke dader. De man naar wie de Duitse politie op zoek is, heet Anis Amri. Zijn identiteitsbewijs is gevonden in de truck. Hij komt uit Tunesië en is 24 jaar oud.

Amri vluchtte in 2011 met een boot naar Italië, waar hij in opvangcentra verbleef en vier jaar doorbracht in een cel in Palermo voor brandstichting.

Na die tijd vroeg de Tunesiër asiel aan in Duitsland, melden internationale media. Hij radicaliseerde, had contact met IS, bood zichzelf aan als zelfmoordterrorist en was in beeld bij de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten.

Die verloren hem uit het oog, waarna Amri zich heeft kunnen voorbereiden op 'Berlijn'.

Het asielzoekerscentrum in Emmerich, waar Anis Amri zou hebben gewoond

Donderdag: de jacht op de dader

"Als hij echt de aanslagpleger is, zal ik hem verstoten uit de familie", laat de moeder van Amri weten vanuit Tunesië. De familieleden kunnen niet geloven dat Anis een terreurverdachte is.

De Duitse politie is bezig met een grote klopjacht. Er zijn huiszoekingen in Berlijn, Dortmund en Emmerich. De grenscontroles worden verscherpt. Ook is een beloning uitgeloofd van 100.000 euro voor de tip die tot zijn arrestatie leidt.

Ondertussen zwelt de kritiek aan: de autoriteiten hebben te vroeg gejuicht, vinden veel mensen. Dit keer lijkt politie wel op zoek te zijn naar de juiste persoon. Op de vrachtwagen die inreed op de kerstmarkt, worden vingerafdrukken gevonden van Amri. Van de terreurverdachte zelf ontbreekt nog ieder spoor.

Duitse politie bij huiszoekingen in Dortmund

Vrijdag: dood in Milaan

Tot de Deense politie 's ochtends ineens een bericht op Twitter plaatst. In Aalborg is iemand gezien die voldoet aan het signalement van Amri. De Denen waarschuwen iedereen voorzichtig te zijn.

Kort daarna komt een compleet ander bericht binnen: de terreurverdachte ligt dood op straat in een voorstad van Milaan. Daar blijkt hij te zijn neergeschoten na een vuurgevecht met de Italiaanse politie. Amri schoot een agent in zijn schouder, maar werd daarna zelf gedood.

Persconferentie Italiaanse minister na doden verdachte van aanslag Berlijn

Het is onduidelijk hoe hij in Italië terecht is gekomen. Italiaanse media schrijven dat hij een treinkaartje bij zich had. De Tunesiër zou door een groot deel van Europa hebben gereisd en vanuit de Franse stad Chambéry naar Noord-Italië zijn gegaan.

Waarom Amri terugkeerde naar het land waar hij jaren geleden aankwam als bootvluchteling, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl