NOS NieuwsAangepast

Gevecht tussen Apple, Ierland en Brussel over mega-naheffing begint

Deze week start voor Apple en Ierland een belangrijke procedure. De twee partijen gaan officieel beroep aantekenen tegen de door Brussel opgelegde naheffing van 13 miljard euro. Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager is Apple dit bedrag aan Ierland verschuldigd.

De Europese Commissie stelt dat er afspraken zijn gemaakt waardoor Apple in 2003 effectief 1 procent belasting betaalde. Dit daalde vervolgens tot 0,005 procent in 2014. Dat is omgerekend 50 euro belasting op 1 miljoen euro winst.

Dit betekent dat Apple elf jaar lang praktisch geen belasting heeft betaald. Ierland moet die nu alsnog gaan vorderen.

Ierland schrijft in zijn beroep dat het de conclusies van de commissie verwerpt. Het land ontkent met Apple afspraken te hebben gemaakt over gunstigere belastingtarieven. Ook vindt het land dat de commissie zijn boekje te buiten gaat: Brussel gaat in tegen de soevereiniteit van het land en snapt de gemaakte afspraken niet.

Apple claimt op zijn beurt dat het alleen wordt aangepakt omdat het bedrijf zo succesvol is. "We zijn een makkelijk doelwit omdat we veel in het nieuws komen", zegt Apples jurist Bruce Sewell in gesprek met persbureau Reuters. Topman Tim Cook stelde al eerder dat zijn bedrijf nooit heeft gevraagd om speciale afspraken.

Grenzen opzoeken

De zaak, die de Europese Commissie in augustus naar buiten bracht, is allerminst zeker, zegt Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. "Je merkt dat de commissie de grenzen van zijn macht aan het zoeken is." Van Weeghel verwacht dat het zal uitdraaien op een langlopende procedure.

De zaak wordt in eerste instantie behandeld in het Gerecht van Eerste Aanleg, wat onderdeel is van het Europese Hof van Justitie. Vervolgens kan het weer worden voorgelegd aan het Hof zelf. "Dan kun je zo twee tot drie jaar verder zijn", zegt Van Weeghel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl