Strijd Apple-Brussel barst los: dure advocaten storten zich op de zaak
De langverwachte naheffing is binnen. De Europese Commissie wil dat Ierland bij Apple 13 miljard euro terugvordert. Maar het is niet zo dat de minister van Financiën morgen op de stoep staat bij Apple. Dat kan nog jaren duren en het bedrag is ook niet zeker.
"Met deze beslissing laten ze hun tanden zien: ze zijn voor niemand bang", zegt correspondent Arjan Noorlander. "Zelfs niet voor de grootste bedrijven." Wat nu volgt is een lange juridische strijd.
"Beide kampen zullen de komende tijd slimme en dure advocaten inzetten om hun standpunt duidelijk te maken en hun gelijk te halen." Een rechtszaak lijkt onvermijdelijk.
Geschiedenis herschrijven
Die strijd is vandaag begonnen. Apple-topman Tim Cook schrijft in een open brief dat de Europese Commissie Apples geschiedenis in Europa wil herschrijven. Ook ontkent Apple dat er speciale afspraken zijn gemaakt met Ierland.
"We hebben nooit gevraagd om speciale afspraken", zegt Cook. De topman vindt dat Apple Ierland nu geld moet betalen waar Dublin geen recht op heeft. Hij waarschuwt daarnaast dat de naheffing nadelig kan uitpakken voor Europese investeringen en banen.
Ierland lijkt er goed vanaf te komen, met 13 miljard euro in het vooruitzicht. Toch wil ook de Ierse minister van Financiën in beroep gaan. Dat komt omdat er heel veel grote bedrijven in Ierland zijn gevestigd, die zorgen voor veel werkgelegenheid. Ierland is bang dat zij nu wegtrekken.
"Ik ben het oneens met de beslissing, het is een bizarre en politieke exercitie", zegt minister van Financiën Michael Noonan. Onze belastingsysteem klopt en kent geen uitzonderingen."
Belastingkorting
Een speler die zich ondertussen ook in debat mengt, is de Verenigde Staten. Die zijn geen partij in een eventuele rechtszaak, maar voeren al wel lang druk uit op de Europese Commissie om de zaak te laten rusten.
Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht aan de UvA legt uit. "De Amerikaanse overheid vreest dat de Ierse naheffing ervoor zorgt dat het Apple in eigen land een belastingkorting moet geven van 13 miljard euro. En daar zou de Amerikaanse belastingbetaler voor opdraaien."
Of het uiteindelijk 13 miljard euro wordt, is trouwens de vraag. Noorlander: "De kans is groot dat alle partijen uiteindelijk weer om de tafel gaan zitten en het bedrag wordt verlaagd. Zo gaat dat vaker."