Aangepast vredesakkoord met FARC getekend in hoofdstad Colombia
De Colombiaanse president Santos en de leider van de rebellenbeweging FARC hebben in Bogota opnieuw hun handtekening gezet onder een vredesakkoord.
Het 310 pagina's tellende document telt tal van aanpassingen vergeleken met het basisakkoord dat bijna twee maanden geleden werd gesloten en dat in een referendum werd verworpen.
De haastig georganiseerde ceremonie was veel bescheidener en minder feestelijk dan de ondertekening van het eerste akkoord in september. Toen waren er 2000 genodigden, onder wie buitenlandse regeringsleiders en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.
Nu waren zo'n 800 mensen uitgenodigd om getuige te zijn van de historische ondertekening; net als vorige keer met een pen die gemaakt is van een kogel. Bijzonder is dat de ondertekening ditmaal niet in de havenstad Cartagena was, maar in de hoofdstad Bogota, het centrum van de macht waartegen de FARC altijd heeft gestreden. De aanwezigheid van FARC-mensen in Bogota was tot voor kort ondenkbaar, zegt correspondent Marc Bessems.
Niet in de grondwet
Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het congres. Dat gebeurt waarschijnlijk volgende week. Het zal zeker acht maanden duren voordat alle afspraken worden uitgevoerd. Voor sommige zaken moeten wetten worden aangepast.
President Santos zal hoogstwaarschijnlijk niet opnieuw een referendum over het akkoord organiseren. Tegenstanders van het vredesakkoord zullen zeker proberen die aanpassingen te dwarsbomen.
Veel Colombianen vinden dat FARC-strijders die geweld hebben gebruikt er ook in het nieuwe akkoord veel te makkelijk vanaf komen. Zware straffen worden niet uitgedeeld. Een belangrijke aanpassing van het akkoord is dat de afspraken niet worden opgenomen in de grondwet, zoals eerder wel was bepaald. Dat betekent dat het voor toekomstige nieuwe regeringen makkelijker wordt zaken in het akkoord te veranderen.