Basta voor Colombia: vandaag krijgt vrede een herkansing
Voor de tweede keer in drie maanden tekenen Colombia en rebellenbeweging FARC een vredesakkoord. De partijen hebben veranderingen doorgevoerd nadat het eerste verdrag werd weggestemd in een referendum.
"De tegenstanders hadden een lijst met 400 punten van kritiek. Die zijn meegenomen, er is van alles veranderd", zegt Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems. "De FARC moet nu bijvoorbeeld zeggen welke bezittingen ze hebben, waar het geld is gebleven dat ze in de loop der jaren hebben verdiend. Dat geld moet worden gebruikt voor het vredesproces, bijvoorbeeld voor schadevergoedingen."
Dit was het uiterste dat president Santos eruit kon slepen.
Op de belangrijkste kritiekpunten konden de regering en FARC echter geen overeenstemming bereiken. Zo waren de nee-stemmers erop tegen dat FARC-leiders waarschijnlijk licht gestraft worden en bovendien politiek actief mogen blijven. Mensen met bloed aan hun handen zouden gewoon congreslid kunnen worden, redeneren critici.
Volgens journalist Edwin Koopman waren die punten voor de FARC onbespreekbaar. "Ik heb verslagen gelezen van de laatste onderhandelingsbijeenkomst. Op een gegeven moment stond de FARC-commandant op en zei: 'Nu is het genoeg, basta. Als we nog meer moeten inleveren dan houden we ermee op'. Dus dit was het uiterste dat president Santos eruit kon slepen."
Koopman: "Je ziet het wel vaker, in Zuid-Afrika, Noord-Ierland en bij eerdere ontwapeningen in Colombia zelf: altijd was er in ruil van het inleveren van de wapens perspectief op politieke deelname. Als je dat afneemt, dan leveren die mensen hun wapens niet in."
Santos zou wel gek zijn als hij weer een referendum houdt.
De oppositie, onder leiding van oud-president Uribe, blijft tegen het akkoord. Mogelijk boycotten zij de parlementaire zitting waarin het verdrag wordt geratificeerd. Meer dan dat kunnen ze waarschijnlijk niet doen, want Santos houdt niet weer een referendum.
"Santos zou wel gek zijn", lacht Bessems. "De kans dat hij een nieuw referendum weer verliest is vrij groot. Omdat het wettelijk ook niet hoeft, kiest hij ervoor om het gewoon voor te leggen aan het congres, waar hij de baas is. Iedereen verwacht dat het gewoon goedgekeurd zal worden. Dan kan hij met het akkoord op zak zijn Nobelprijs voor de Vrede ophalen op 10 december."