Het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17, is nog lang niet klaar, zegt het Joint Investigation Team (JIT). Er zijn zo'n honderd personen in beeld die mogelijk betrokken waren bij het afvuren van de raket. Maar waren zij getuigen? Of daders?
Het Joint Investigation Team (JIT) wil daarom nog meer onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de bevelstructuur van de manschappen die de raket hebben vervoerd en gelanceerd. Twee vragen: heeft de bemanning van de lanceerinstallatie zelf de beslissing genomen om de raket af te vuren? Of kregen zij het bevel van bovenaf?
Lange weg te gaan
Hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops denkt dat er nog wel een lange weg te gaan is voor de verdachten terechtstaan. "Er zijn twee belangrijke bouwstenen gepresenteerd: het type raket en de locatie", zegt Knoops, "maar de fases hierna, zoals het aanwijzen van de verdachten, zijn nog belangrijker voor het strafrecht."
Knoops plaatst kanttekeningen bij het onderzoek
Tijdens de persconferentie riep het JIT getuigen op zich te melden. Dat betekent volgens Knoops dat er nu nog te weinig getuigen zijn.
"Voor het aanwijzen van verdachten en het aantonen dat zij wisten dat ze een burgervliegtuig zouden raken, heb je getuigen nodig", zegt Knoops. "Dan kun je niet volstaan met radarbeelden, foto's of afgetapte telefoongesprekken."
'Ze hebben getuigen nodig'
Knoops zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn om de daders te berechten, variërend van een internationaal tribunaal tot een normale rechtszaak in een van de betrokken landen.
Volgens Knoops is het verstandig om nog even te wachten met de keuze van een bepaald berechtingsmodel. "Het is goed om eerst je bewijspositie te kennen en de verdachten te identificeren. Pas dan kun je beoordelen welke rechtsgang het meest kansrijk is."
Het onderzoeksteam gaf vandaag ook al aan dat de berechtingsvraag pas de laatste is die beantwoord moet worden.
Maar welk vervolgingsmechanisme ook gekozen wordt, er blijft een groot probleem, zegt Knoops. "In bijna alle gevallen is vrijwillige medewerking van Rusland nodig. En dat lijkt op dit moment niet erg waarschijnlijk."
Rusland heeft al meerdere keren aangegeven geen verdachten uit te willen leveren.