'Nabestaanden willen dat die laffe moordenaars hun straf krijgen'
Nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 zijn blij met de harde bewijzen die het internationale onderzoeksteam op tafel heeft gelegd over de betrokkenheid van Rusland bij de crash. Ze zeggen veel meer te hebben gehoord van het Joint Investigation Team (JIT) dan ze hadden verwacht.
"Het is een helder verhaal, met duidelijke conclusies", vindt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hij is blij dat er nu duidelijkheid is over de radarbeelden en de plek waar de raket is afgevuurd. "Maar nu gaat het erom dat de daders worden berecht. Dat mag niet te lang meer duren. Voor de nabestaanden is natuurlijk elke dag weer te lang."
Van Zijtveld wil niet dat degenen die dit op hun geweten hebben, denken dat ze ermee weg kunnen komen. "Nabestaanden hebben geen geduld. Ze willen dat die laffe moordenaars voor het gerecht komen en hun straf krijgen."
Applaus
Na de presentatie van de onderzoeksbevindingen aan de familieleden werd er geapplaudisseerd, vertelt Piet Ploeg, die ook in het bestuur zit van de nabestaandenstichting. "En dat was terecht, want het verhaal is zeer overtuigend." Volgens Ploeg hebben de familieleden van de slachtoffers het volste vertrouwen in het onderzoek van het JIT.
Een andere aanwezige zei na de presentatie: "Ik vind het een mijlpaal dat het JIT ervan overtuigd is dat dit bewijsmateriaal kan worden gebruikt in een rechtszaak. Want daar gaat het om. Tot dusver was er vooral veel speculatie."
Baanbrekend
Tijdens de presentatie lieten de onderzoekers fragmenten horen van afgetapte telefoongesprekken in het Russisch waarin werd gevraagd om Buk-raketten, en discussies over het transport naar de plek waar vandaan de raket is afgevuurd.
"Die tapgesprekken waren baanbrekend", zei een familielid van een van de slachtoffers. "Het was best wel verschrikkelijk hoe makkelijk er gesproken wordt over het brengen van de Buk-installatie van punt A naar punt B. Met een hoop gescheld tussendoor; ik kan inmiddels ook Russisch schelden, dus dat verstond ik."
Ook bij andere nabestaanden overheerst een gevoel van opluchting, vanwege de stelligheid waarmee het JIT zijn bewijsmateriaal presenteerde, en het nieuws dat er honderd betrokkenen bij het transport en het afvuren van de raket met naam en toenaam bekend zijn bij de onderzoekers. De nabestaanden verwachten dat daarmee de kans groter wordt dat de schuldigen daadwerkelijk voor de rechter komen.