Van Dam blijft bij voornemen voor verbod op bijengif
Staatssecretaris Van Dam blijft bij zijn voornemen het middel imidacloprid, dat door veel tuinders wordt gebruikt, te verbieden. Als tuinders het gebruik niet terugdringen, gaat het verbod over een paar maanden in. Van Dam zei vorige week al het middel binnenkort te willen verbieden, maar heeft daarvoor niet de steun van coalitiegenoot VVD in de Tweede Kamer. Ook het CDA en SGP zijn tegen een verbod.
Van Dam vindt dat er sprake is van een "onacceptabele situatie voor natuur en milieu". Veel tuinders gebruiken het middel. Dat mag alleen als zij zorgen dat het middel via het afvalwater van een bedrijf niet vrijkomt in het oppervlaktewater.
Daar zit nu het probleem: die normen worden ernstig overschreden, zegt Van Dam. Het gaat om een overschrijding van 90 procent. De tuinders krijgen nog tot maart de tijd om de uitstoot terug te dringen. Dan bekijkt Van Dam opnieuw de cijfers om te beslissen of een verbod nodig is.
De risico's van het insecticide zijn volgens Van Dam groot. Volgens wetenschappelijke studies leidt het middel tot sterfte onder veel meer insecten dan waar het voor bedoeld is. Ook vogels lijden eronder. Het middel zit ook in het oppervlaktewater met fatale gevolgen voor sommige vogelsoorten.
Als tuinders de overschrijdingen dus niet terugdringen, komt er een verbod. Van Dam wilde in een debat woensdag met de Tweede Kamer niet zeggen tot welk percentage de overschrijding moet zakken om van het voorgenomen verbod af te zien.
'Niet nog meer tijd'
Een aantal partijen, waaronder VVD, CDA en SGP, waarschuwt dat het verbod zeer schadelijk kan uitpakken voor de tuinders. De partijen vrezen ernstige financiële gevolgen voor bedrijven. SGP-Kamerlid Dijkgraaf vroeg de staatssecretaris om meer tijd voor de sector.
Maar Van Dam zei daar niets voor te voelen. "Al twee jaar lang gelden deze regels. Als dat nog steeds leidt tot onvoldoende naleving, levert dat grote problemen op voor natuur en milieu. We gaan bedrijven die al twee jaar de wet overtreden niet nog meer tijd geven."
Coalitiegenoot VVD reageerde teleurgesteld. Kamerlid Lodders: "Nu wordt de hele sector de dupe, bedrijven die wel netjes zuiveren mogen dan straks het middel niet meer gebruiken. U scheert iedereen over één kam." Van Dam zei zich dat te realiseren, maar het belang van natuur en milieu zwaarder te laten wegen.
Andere partijen vinden juist dat de staatssecretaris dat nog niet genoeg doet, en dat hij de tuinders ook niet meer tot maart de tijd moet geven. PVV, GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren willen een onmiddellijk verbod. SP-Kamerlid van Gerven: "De standpunten van de nieuwe staatssecretaris zijn een hoopvol begin. Hij blaft, maar gaat hij ook bijten?"
In maart verschijnen nieuwe cijfers over de percentages in het afvalwater van tuinders, en zal Van Dam de knoop doorhakken.