Imkers aan het werk in Laren
NOS Nieuws

Weer hoge bijensterfte in Nederland

De bijensterfte in Nederland is weer hoog. Het aantal bijen dat de afgelopen winter niet overleefde, was 18 procent, meldt de Nederlandse bijenonderzoeker Romée van der Zee. Dat is een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.

"Het betekent een voortzetting van de reeks hoge bijensterften die we de afgelopen tien jaar hebben gezien", zegt de onderzoeker. Vorig jaar was met 9 procent bijensterfte een positieve uitzondering.

Parasiet

De dood van de insecten wordt deels veroorzaakt door een parasiet, die de varroamijt wordt genoemd. In 2013 had de mijt weinig kans om zich te ontwikkelen door het koude voorjaar, met een lage bijensterfte tot gevolg.

Dit jaar hadden we te maken met een normaal voorjaar en is de hoge bijensterfte weer terug, zegt Van der Zee. Binnen Europa zijn ruim 400.000 bijenvolken onderzocht en daaruit blijkt dat ook andere Europese landen te maken hebben met het probleem. Alleen Scandinavië heeft er betrekkelijk weinig last van. Door de lange koude winters heeft de varroamijt er minder kans.

Insecticide

Toch hebben de onderzoekers nog veel vragen. Zo hebben imkers in akkerbouwgebieden relatief veel last van bijensterfte. Ook zijn er plekken aan te wijzen waar jaar in jaar uit een hoge bijensterfte is. Nog onduidelijk is waardoor dat komt.

Een onlangs gepubliceerde studie van Van der Zee uit 2011 laat zien dat het hoge aantal dode bijen ook verband houdt met het gebruik van het insecticide thiacloprid. "Als we die stof bij de bijenvolken vonden, was de kans op sterfte in de winter significant hoger", zegt Van der Zee.

Hoewel de Europese Commissie een aantal jaar geleden drie gevaarlijke bestrijdingsmiddelen aan banden legde, wordt thiacloporid nog steeds gebruikt, mogelijk zelfs vaker, omdat de andere bestrijdingsmiddelen in de ban zijn gedaan.

Van der Zee kan niet uitsluiten dat er meer oorzaken zijn. "Daar moet grondig onderzoek naar worden gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl