Wat maakt MERS zo gevreesd?
Vier Zuid-Koreanen overleden al aan MERS, het Middle East Respiratory Syndrome. 41 mensen zijn besmet en meer dan 1800 mensen zitten thuis of in een overheidsgebouw in quarantaine. Hoe gevaarlijk is het virus?
MERS is een nieuw virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in Saudi-Arabië in 2012. Sindsdien zijn er volgens de WHO 1185 mensen besmet geraakt met het virus, van wie er minstens 443 zijn overleden.
Wat is MERS?
MERS is een coronavirus, dat luchtweginfecties veroorzaakt. Het lijkt op het virus SARS, waar 775 mensen aan overleden. MERS kan ernstige klachten geven, zoals koorts, kortademigheid, ademhalingsproblemen en diarree.
Het is niet helemaal duidelijk waar het virus vandaan komt. Waarschijnlijk komt het virus van vleermuizen en is het via dromedarissen overgedragen op mensen.
Hoe gevaarlijk is het?
MERS is behoorlijk gevaarlijk. Zo'n 4 op de 10 mensen die het virus krijgen overlijden. Daarnaast is het een nieuw virus, dus is er nog weinig over bekend.
Het virus is vooral gevaarlijk voor mensen die al wat onder de leden hebben of verzwakt zijn. Jonge en gezonde mensen lopen minder risico.
Artsen hebben nog geen vaccin of specifieke behandeling tegen MERS (zie de factsheet van de WHO). Patiënten worden geïsoleerd om verdere besmetting te voorkomen.
Moet ik me zorgen maken?
Nee, niet meer dan vóór de uitbraak in Zuid-Korea in ieder geval, zegt het RIVM. Vorig jaar raakten twee Nederlanders in het Midden-Oosten besmet met het virus. Ze werden hier in het ziekenhuis behandeld, en overleefden allebei.
In Nederland geldt voor artsen een meldingsplicht. Mogelijke besmettingen moeten meteen worden gemeld bij de GGD.
Hoe wordt het virus overgedragen?
In principe is het virus alleen overdraagbaar van dier op dier en van dieren op mensen. Mensen kunnen elkaar waarschijnlijk alleen besmetten als ze lang in dezelfde ruimte verblijven, bijvoorbeeld in een ziekenhuis.
Voorzover bekend wordt het virus vooral overgedragen door dromedarissen. De meeste gevallen, meer dan 85 procent, zijn vastgesteld in Saudi-Arabië. Mensen buiten het Midden-Oosten die het virus onder de leden hebben, zijn vaak in Saudi-Arabie besmet geraakt.
Waarom zijn ze in Zuid-Korea zo bang?
De Zuid-Koreanen zeggen dat de regering niet adequaat heeft gereageerd op de uitbraak. Het eerst geval was ergens tussen 15 en 17 mei, maar pas gisteren maakte de overheid bekend in welk ziekenhuis dat was. Nu moeten heel veel mensen zich halsoverkop laten controleren.
De regering neemt opeens allerlei heftige maatregelen. Scholen gaan dicht en mensen de overheid raadt om mondkapjes te dragen.