'Zuid-Koreaanse regering reageert te langzaam op MERS'
Er is veel kritiek op de aanpak van het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) door de Zuid-Koreaanse regering. Gisteravond overleed in een ziekenhuis een vierde persoon aan de besmettelijke ziekte.
"De bevolking vindt dat de overheid te langzaam reageert", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "De overheid heeft pas gisteren bekendgemaakt in welk ziekenhuis het virus is ontdekt. Daardoor moeten nu alle mensen die het bezocht hebben zich halsoverkop laten onderzoeken. Daarnaast kon een besmette arts uit een ander ziekenhuis gewoon nog naar een evenement gaan waar meer dan 1500 mensen op afkwamen."
Inmiddels begint ook China zich ermee te bemoeien. "Een Zuid-Koreaanse man die naar Zuid-China afreisde, bleek ook besmet te zijn met het virus. Daar zijn ze in China natuurlijk niet blij mee." Op Chinese vliegvelden worden mensen afkomstig uit besmette landen nu extra gecontroleerd.
'Oorlog verklaard'
De burgemeester van Seoul heeft inmiddels de oorlog verklaard aan de ziekte, zegt De Vries. De scholen zijn vandaag gesloten en mensen worden opgeroepen om een mondkapje te dragen. Ook worden de schoolpleinen schoongespoten. "Maar volgens deskundigen gaat dat niet helpen. Het is dan ook vooral bedoeld als window dressing, om te laten zien dat de burgemeester in ieder geval wel wat doet."
Van paniek is volgens De Vries nog geen sprake, maar mensen zijn wel bezorgd.
In totaal zijn er in Zuid-Korea nu 41 mensen besmet. Zo'n 38 procent van de MERS-patiënten overleeft de ziekte niet, wereldwijd zijn 443 mensen overleden. De ziekte is afkomstig uit het Midden-Oosten.