FIFA en corruptie. Niemand die nog verbaasd is als je die twee in één adem noemt. De wereldvoetbalbond, opgericht in 1904, kent een geschiedenis die bestaat uit schandalen en corrupte bestuurders, als we de talloze beschuldigen en verklaringen mogen geloven.
Wij zetten de boel even voor je op een rij. Een tijdlijn van belangrijke momenten en schandalen bij de FIFA:
1973 - João Havelange aan de macht
João Havelange zwaaide van 1973 tot 1998 de scepter als voorzitter van de FIFA. De nu 99-jarige Braziliaan, min of meer de mentor van Blatter, kwam naar verluidt niet op een hele zuivere manier aan de macht.
De Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner schrijft in zijn boek FIFA Maffia dat Havelange Afrikaanse bestuursleden omkocht om de Brit Stanley Rous van de troon te stoten als hoogste baas van de FIFA. Horst Dassler, de zoon van de oprichter van Adidas, zou daar een handje bij hebben geholpen. Dassler staat bekend als de grondlegger van de commercie in de sport. Ook de 'nauwe samenwerking' tussen de FIFA en marketingsbedrijf ISL is op het conto te schrijven van Havelange en Dassler.
1986 - ISL koopt hoge FIFA-officials om voor uitzendrechten
Dassler richtte marketingbedrijf ISL namelijk zelf op. De Zwitserse organisatie betaalde tientallen miljoenen euro's smeergeld aan hoge FIFA-officials om de uitzendrechten van bijvoorbeeld WK’s te kopen.
Oud-voorzitter Havelange mocht daardoor ruim een miljoen euro aan smeergeld bijschrijven op zijn bankrekening. Dit kwam allemaal naar buiten in een rechtszaak, waarna Havelange in 2013 zijn erevoorzitterschap van de FIFA inleverde. Blatter was toen nog secretaris-generaal en ontkende elke vorm van betrokkenheid.
ISL bestaat overigens niet meer. Het bedrijf ging in 2001 failliet wegens torenhoge schulden.
1992 - Marokko doet poging tot omkoping voor WK 1998
Frankrijk krijgt het WK 1998 toegewezen, maar concurrent Marokko zou pogingen hebben ondernomen om de boel om te kopen. Dat blijkt uit een verklaring van voormalig bestuurslid Chuck Blazer bij de FBI. Het is niet bekend of Frankrijk ook geld heeft neergelegd om het toernooi binnen te halen.
1998 - 'Blatter gekozen met smeergeld'
In 1998 volgt Blatter zijn mentor Havelange op als voorzitter van de FIFA. Hij versloeg de Zweedse UEFA-voorzitter Lennart Johansson, maar die verkiezingsstrijd verliep niet geheel geruisloos. Naar verluidt zijn steekpenningen uitgedeeld aan Afrikaanse bestuurders, zodat ze op Blatter zouden stemmen.
Een Afrikaan zou zijn envelopje met geld zelfs per ongeluk hebben achtergelaten in het hotel. Blatter wuifde alle beschuldigingen weg.
2002 - FIFA-officials verdacht van illegale verkoop WK-tickets
Voormalig vice-voorzitter Jack Warner uit Trinidad en Tobago zou WK-tickets hebben verkocht op de zwarte markt. Ook voormalig bestuurslid Ismail Bhamjee (2006) en de zoon van de inmiddels overleden FIFA-official Julio Grondona (2014) zouden geld hebben verdiend met het illegaal verkopen van tickets.
2004 - Zuid-Afrika krijgt WK 2010
Zuid-Afrika krijgt het WK 2010 toegewezen. Maar leden van de executive committee van de FIFA zouden zijn omgekocht om te stemmen op Zuid-Afrika. Onder anderen Jack Warner wordt beschuldigd van het aannemen van smeergeld.
2010 - WK's 2018 en 2022 naar Rusland en Qatar
Rusland en Qatar krijgen de WK’s van 2018 en 2022 toegewezen, maar al meteen zijn er verdenkingen van corruptie. The Sunday Times onthult in juni 2014 dat FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam een belangrijke rol heeft gespeeld in het WK in Qatar.
De Qatarees zou een Aziaat uit het uitvoerend comité en enkele andere Afrikaanse FIFA-officials hebben omgekocht.
2011 - Zorgeloze presidentsverkiezingen voor Blatter
Tijdens de verkiezingen voor het voorzitterschap in 2011 kreeg president Blatter concurrentie van, daar is ‘ie weer, Mohamed bin Hammam. Maar de Qatarees trok zich terug wegens verdenkingen van omkoping. Bin Hammam zou stemmen hebben gekocht om de nieuwe voorzitter te worden.
In datzelfde jaar werd Bin Hammam door de FIFA voor het leven geschorst.
2015 - Onthullend onderzoek FBI luidt ondergang Blatter in
Twee dagen voor de nieuwe presidentsverkiezingen pakt de Zwitserse politie op last van de FBI zeven FIFA-bestuursleden op. Onder hen zijn twee vice-voorzitters. Toch wordt Blatter 'gewoon' met overmacht herkozen. Zijn tegenkandidaat Prins Ali geeft na één stemronde op.
Een week later stapt de 79-jarige Zwitser toch op als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Blatter voelt te weinig draagvlak voor zijn aanblijven. Volgens ABC News loopt er bovendien een onderzoek naar Blatter vanuit de FBI.