Onze vakantieplannen staan massaal in de ijskast, blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research. Vijf miljoen Nederlanders slaan dit jaar hun lange zomervakantie over, is de verwachting.
Van de 7,2 miljoen Nederlanders die nog wél vakantieplannen hebben, wil een kwart op vakantie in eigen land. Maar misschien wordt die groep - door aanhoudende onzekerheid rondom grenzen, vliegverkeer en een tweede coronagolf - nog groter. Met miljoenen in ons eigen land op vakantie, kan dat?
De capaciteit
Het aantal accommodaties waar je kan overnachten in Nederland verschilt per seizoen. 's Zomers zijn er meer open dan 's winters. In juli en augustus draait de vakantiesector op volle toeren en is het aanbod met ruim 1,4 miljoen slaapplekken het grootst. De helft daarvan bevindt zich op kampeerterreinen, blijkt uit CBS-cijfers. Een ruime schatting, één campingstaanplaats staat voor vijf slaapplekken.
Het aantal vakantiegangers
In 2019 trokken volgens NBTC-NIPO Research in totaal 10,9 miljoen Nederlanders erop uit naar binnen- en buitenland. Dit jaar zullen die verhoudingen verschuiven, verwacht recreatie-adviseur Hans van Leeuwen. "Vakantiegangers die sowieso al vakantie vierden in Nederland zullen blijven", zegt hij.
Die groep bestaat voor een deel uit mensen die een vakantiehuisje, een tweede woning, stacaravan of boot met slaapplekken bezitten. Volgens NBTC-NIPO zo'n 1 miljoen mensen. Die accommodaties zitten niet in de cijfers van het CBS.
"Daarbovenop komt de groep die niet meer naar het buitenland kan of wil, die het risico niet neemt", zegt Van Leeuwen. In potentie bestaat die groep dus uit maximaal 9,9 miljoen mensen, rekende Diana Korteweg Maris van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality voor ons uit. In werkelijkheid ligt dat getal lager, want het aantal Nederlanders met vakantieplannen is door de coronacrisis gedaald naar 7,2 miljoen.
Past het?
Op het eerste oog wel. Het aantal Nederlanders dat nu al zegt in eigen land te blijven, overschrijdt met 1,8 miljoen net de capaciteit van 1,4 miljoen slaapplekken. Met een gemiddelde zomervakantieduur van 12,6 dagen kan de vakantiesector, afgerond, elke twee weken alle slaapplekken vullen. In juli en augustus is er dus plek voor maximaal vier keer 1,4 miljoen toeristen, 5,6 miljoen toeristen in totaal.
Toch kan het sneller gaan knellen dan de cijfers doen vermoeden. Van Leeuwen: "De grote vraag blijft: hoeveel mensen die normaal naar het buitenland op vakantie gaan, kiezen nu voor Nederland? Als de grenzen met België en Duitsland gesloten blijven, kan dat behoorlijk oplopen." En als dat gebeurt, komt alles aan op spreiding. "Die moet goed zijn", aldus van Leeuwen. Over tijd, over Nederland en over alle accommodaties. Van a-locatie tot boerencamping."