In Noord-Syrië wordt nog altijd gevochten tussen rebellen en het regime. NOS op 3 toont deze week iedere dag iemand die zorgt dat het dagelijks leven in oorlogsgebied blijft draaien. Vandaag de laatste: 'grottenman' Hodaifa.
Miljoenen Syriërs vluchtten voor het oorlogsgeweld, naar omliggende landen en een deel ook naar Europa. Maar in een dorpje ten zuiden van de provincie Idlib bleef een vader met zijn vrouw en kinderen achter. Hodaifa wilde niet vertrekken. Hij sliep liever onder de bommen, dan in een vluchtelingenkamp. Samen met zijn broers groef hij een schuilkelder onder zijn huis, voor hem de enige manier om zijn kinderen te beschermen.
Eerder in deze serie:
Tot aan de junioren was Kofi keeper van profclub 'Al-Hurriya' in Aleppo. De revolutie begon en hij stopte met voetballen. Samen met vrienden ging hij de straten op om te demonstreren. Die demonstraties mondden uit in een oorlog. Eind 2016 vluchtte Kofi naar al-Bab. Op een kunstgrasveld in een woestijnlandschap traint hij weer, in de hoop door te breken en een ster te worden. Net als de profvoetballers in Europa.
Khalid vluchtte van Aleppo naar de Turkse stad Gaziantep, en startte daar een succesvol restaurant op. Toch kreeg hij last van heimwee. Toen de stad al-Bab bevrijd werd van IS, keerde hij terug naar Syrië. En met hem andere gevluchte landgenoten. De westerse hamburgers, spicyburgers en mexicano's waar ze aan gewend waren geraakt, waren er niet meer. Daar bedacht Khalid iets op. Hij opende een snackbar, met volgens hem de beste burgers van de stad.
Eén van de eerste dingen die terugkeerde in de kapotte stad al-Bab was internet, voor mensen in oorlogsgebied een primaire levensbehoefte. Alle communicatie gaat via Facebook en Telegram nu er geen vaste telefoonlijn meer is. Te midden van het puin was Jameel de eerste die een zendmast bouwde. Zo zorgde hij ervoor dat inwoners weer konden communiceren met elkaar en met hun gevluchte familieleden en vrienden.
Het was een school. Toen een IS-hoofdkwartier. Toen een vluchtelingenopvang, en nu weer een school. In de Noord-Syrische stad al-Bab werd maandenlang gevochten. Uiteindelijk werd IS verdreven en de overwinning uitgeroepen in een stad in puin. Abdellatif vluchtte naar Turkije, maar keerde terug om het onderwijs weer op te bouwen. Nu de bomkraters rondom het voormalig IS-hoofdkwartier zijn weggewerkt, zitten de klassen van de Ali Ahmed school weer vol.
In Noord-Syrië is er maar een paar uur per dag stroom beschikbaar. Om niet afhankelijk te zijn van toevoer uit het buitenland hebben Syriërs zelf simpele olieraffinaderijen gebouwd. Abu Hussain is een van hen. Hij zet met gevaar voor eigen leven ruwe olie om naar diesel en benzine. Burgers en ondernemers drijven daarmee generatoren aan om elektriciteit op te wekken. Zonder olie staat het leven stil. Kijk mee op de olieraffinaderij van Abu Hussain:
Meer zien? In totaal volgen we zeven mensen die zich op hun eigen manier inzetten voor de wederopbouw. Bekijk de online special hier:
Over dit project:
Al jaren fotografeert Aref Tammawi alles wat hij meemaakt in Syrië. Hij leefde tot december 2016 in Aleppo, de stad die we vooral kennen van vele bombardementen. Met tienduizenden anderen werd hij geëvacueerd naar de stad al-Bab, in rebellengebied in Noord-Syrië. De afgelopen weken volgde Aref voor NOS op 3 mensen die het dagelijks leven daar weer helpen opbouwen.