Het bindend studieadvies (bsa) gaat voorlopig tóch niet naar 40 studiepunten, zoals minister van Engelshoven van Onderwijs eerder wel aankondigde. De norm ligt op veel opleidingen nu een stuk hoger.
Twee maanden geleden zei de minister dat ze onderwijsinstellingen een landelijke bsa-norm ging opleggen, om de studiedruk voor studenten te verlagen. Na grote kritiek ziet ze daarvan af en wil ze in plaats daarvan met hogescholen en universiteiten in gesprek.
Het bindend studieadvies houdt in dat studenten na hun eerste jaar weggestuurd kunnen worden als ze niet genoeg studiepunten hebben gehaald.
Bij de meeste hogescholen en universiteiten is het gebruikelijk dat je in je eerste jaar zo'n 45 van de 60 studiepunten moet halen, zoals je hieronder ziet:
Studentenorganisaties reageren teleurgesteld. "Ze heeft het studenten beloofd", zegt Carline van Breugel van de Landelijke Studentenvakbond. "Ze is gezwicht voor de kritiek van hogescholen en universiteiten."
De onderwijsinstellingen werden twee maanden geleden totaal verrast door het plan voor een wettelijke bsa-norm van de minister. Zij willen zelf per opleiding bepalen welke eisen ze aan studenten stellen. "Het hangt bijvoorbeeld samen met de begeleiding van de studenten en het aantal herkansingsmogelijkheden", laat een woordvoerder van VSNU weten.
"Ik vind het schrijnend dat hogescholen en universiteiten hakken in het zand zetten, terwijl ze ook hadden kunnen kijken hoe ze het wel hadden kunnen oplossen", vindt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studentenoverleg.
Ook politieke partijen als VVD en CDA zijn niet enthousiast over het plan van de minister. De kans het plan uitgevoerd zou worden, is daarmee ook klein.
"Soms moet je een steen in de vijver gooien om de discussie los te maken", laat een woordvoerder van de minister weten. "Het heeft wat reuring veroorzaakt en daarna is besloten om het in samenspraak met de branche te doen. Daarbij houden we wel de norm van 40 studiepunten in het achterhoofd."
Of de gesprekken met het onderwijs wel tot een andere bindend studieadvies leidt, is de vraag. De VSNU laat namelijk weten niet van plan te zijn de normen naar beneden bij te stellen. "Vooralsnog zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat het bindend studieadvies niet goed zou werken of dat er een maximumnorm zou moeten zijn", laat een woordvoerder weten.
De Vereniging Hogescholen zegt het onderzoek van de minister naar het bindend studieadvies af te wachten. "Of het nu 40 of 45 is, elke opleiding hanteert een eigen normering vanuit een visie en dat moet niet één bepaald getal worden", laat een woordvoerder weten.