Aangepast

Waarom Black Panther uniek is als blockbuster

Dit vinden filmexperts van Black Panther

De nieuwste superheldenfilm Black Panther heeft een vrijwel volledig zwarte cast en crew. Het belooft een grote impact te hebben op zowel het publiek als de filmwereld. Wat maakt deze film zo belangrijk? NOS op 3 dook de bioscoop in met vijf jonge filmexperts.

"Black Panther is de eerste zwarte superheld die uit Afrika komt," zegt cultureel analist Whitney Krens. "Daarom is hij anders dan andere zwarte superhelden zoals Blade en Luke Cage."

Toen ik jong was, moest ik leren dat ik me niet hoefde te schamen voor mijn kleur.

Filmmaker Chesney

Dat Afrika in het middelpunt staat in Black Panther is volgens filmjournalist Ruben van Eijl uniek voor zo'n blockbuster. "En er zijn geen witte concessies gedaan: de film wordt niet getrokken door grote witte namen," zegt hij. "Het is niet zo dat zwarte problematiek vanuit een wit perspectief wordt bekeken, zoals in Blood Diamond, waar Leonardo DiCaprio de publiekstrekker is."

Ruben en Whitney

Veel recensies en media leggen de nadruk op de zwarte cast en crew van Black Panther. Is dat wel goed? Filmstudent en activist Robin van der Haak vindt van wel. "We zijn nu in het stadium dat we de samenstelling van deze cast nog benadrukken. Maar in de toekomst zal het hopelijk normaler zijn dat dat meer gemixt is."

Voorbeeld voor kinderen

Een zwart persoon in de rol van superheld is bovendien belangrijk voor een jonge zwarte generatie, volgens Robin. "Als je de hele tijd zwarte mensen ziet als slachtoffer of als crimineel, dan zijn dat dingen die je onbewust gaat opnemen en waar je naar gaat leven," zegt hij. Bij het zien van een zwarte superheld zou een kind volgens Robin kunnen denken 'ik kan ook ooit zo ver komen!'.

Robin en Chesney

Regisseur Chesney Carla vindt de film een cadeau voor jonge zwarte kinderen. "Toen ik jong was, moest ik leren dat ik me niet hoefde te schamen voor mijn kleur. De kinderen van nu hebben veel meer zwarte idolen om tegenop te kijken dan ik vroeger had."

Haar vriendin en Marvel-fan Rashida Tower herkent dat ook: "Het laat kinderen inzien dat het oké is om jezelf te zijn en dat je je kleur kunt dragen met trots. De film is eigenlijk voor iedereen die een strijd voert: it's okay to be you."

Om deze reden ontstond in Harlem (New York) de Black Panther Challenge: een geldinzamelingsactie om gekleurde kinderen naar de bioscoop te laten gaan zodat ze de film konden kijken. Deze actie breidde zich al gauw uit naar het buitenland en heeft inmiddels al honderdduizenden dollars opgebracht.

Deel artikel: