Ze zou dolgraag naar de Olympische Spelen gaan, maar realistisch is dat niet. Carine Leijn is 18 jaar en is de beste biatleet van ons land. Of: was. In december stopte ze ermee. "Het is heel moeilijk om dit vanuit Nederland te blijven doen", zegt ze.
En er zijn hier niet genoeg (geen) biatleten die zich kunnen meten met internationale concurrentie. Daarom was het voor Carine te moeilijk om dat internationale niveau te behouden.
In Nederland kun je nauwelijks trainen voor biatlon. In Bergschenhoek, bij Rotterdam, ligt het enige parcours waar biatleten kunnen trainen op een heuvelachtig terrein in combinatie met een schietbaan bij het Nationaal Noords Centrum.
Ideaal is dat niet, want de paden waarover de biatleten moeten rollerskiën wordt gedeeld met hardlopers, nordic walkers, mountainbikers en bootcampers. De schietbaan is bovendien verzakt, waardoor schieten met klein kaliber niet meer mag.
Carines vader Martin legt uit dat het vanuit Nederland heel moeilijk is om aansluiting te vinden bij de internationale top. Zijn drie dochters; Ilonca (26), Lilian (20) en dus ook Carine hebben het allemaal geprobeerd.
Er is nu niet genoeg animo voor biatlon bij de Nederlandse Ski Vereniging, dus is het ook niet nodig om een programma op te zetten voor talenten.
De Nederlandse Ski Vereniging bevestigt dat biatlon hier op sterven na dood is. Tot twee jaar geleden had Nederland een mooie troef in handen met Chardine Sloof (25). Zij behaalde de beste biatlonprestatie ooit voor Nederland en werd in 2012 wereldkampioen bij de jongeren. Maar ja, zij komt tegenwoordig uit voor Zweden.
Horst Tielmann is technisch adviseur Noordse disciplines bij de Nederlandse Ski Vereniging en ziet voor de komende jaren weinig lichtpuntjes op het gebied van langlaufen of biatlon.
Als een jonge schaatser overstapt naar biatlon, kunnen we zeker ver komen.
"Het is niet zo dat wij daar als skivereniging aan gaan trekken. Als een jonge talentvolle schaatser van 14 of 15 overstapt naar langlaufen en later naar biatlon, kunnen we zeker ver komen."
In Oostenrijk wonen nog twee Nederlandse talentjes van 15 die goed kunnen langlaufen, vertelt Tielmann. "Als zij zich blijven doorontwikkelen kunnen ze ver komen, maar ik weet niet of zij ook goed kunnen schieten." Deze twee zijn volgens Tielmann op dit moment de enige hoop om namens Nederland in de toekomst deel te kunnen nemen aan internationale biatlonwedstrijden.
Voor Carine is verder trainen om aansluiting te vinden bij de Scandinaviërs, Duitsers en Russen geen optie: "Ik wil niet in het buitenland gaan wonen. Ik zit nu in 6-vwo en wil moleculaire levenswetenschappen gaan studeren aan de Wageningen University."