Aangepast

Ketamine groeit langzaam in populariteit: 'van slagveld naar de club'

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

  • Suzan Yücel

    redacteur NOS op 3

"Er zat een uitstulping op haar borst en ik verstond niets van wat ze zei. Toen ik haar opnieuw aankeek, leek het alsof haar hoofd ondersteboven zat." Aan het woord is Boris (30, niet zijn echte naam) over zijn eerste ervaring met de partydrug ketamine. "Het was een heftige ervaring, maar zeker niet vervelend."

Ketamine lijkt langzaam maar zeker aan populariteit te winnen in het uitgaansleven. Voorlichtingsinstituut Unity vraagt bezoekers van hun stand op feesten welke drugs ze gebruikt hebben. Daarbij wordt ketamine steeds vaker genoemd.

Drugsonderzoeker Ton Nabben van het Bonger Instituut bevestigt de toenemende populariteit. "Op Amsterdamse dancefeesten is ketamine al een geruime tijd populair", zegt Nabben. "Afgelopen zomer sprak ik drugsgebruikers op hardcore-feesten in Brabant en Overijssel en daar hoorde ik het ook ineens voorbij komen. Het lijkt zich nu wat wijder verspreid te hebben."

"De stijgende lijn van ketaminegebruik is ons zeker opgevallen", zegt Judith Noijen van Unity.

Is er dan sprake van een nieuwe trend? "Nee", vervolgt Noijen. "Ketamine wordt vooral gebruikt in bepaalde uitgaansscenes door ervaren drugsgebruikers. Over de hele linie zijn xtc en cocaïne veel populairder bij feestgangers."

Ze waarschuwt dat er bij ketamine snel gewenning optreedt en dat je dan meer nodig hebt om dezelfde high te krijgen. Meer gebruiken kan leiden tot een verslaving.

Op basis van de ervaringen van drie anonieme gebruikers maakten we deze video over hoe het is om ketamine te gebruiken. Artikel gaat verder na de video.

Van tintelingen tot k-hole

De werking van ketamine, Special K, of simpelweg 'keta' laat zich moeilijk omschrijven, omdat de ervaring sterk afhangt van de dosering. Het middel zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich van elkaar scheiden. Je voelt daardoor je lichaam niet meer.

Een snuifje van het kristalvormige poeder kan oppeppend werken, maar met een hele hoge dosering beland je in een k-hole: een soort bijna-doodervaring.

Wie de term k-hole intikt op YouTube krijgt een reeks aan video's van ketaminegebruikers die in een heftige ketaminetrip zijn beland. Doordat gebruikers hun lichaam niet meer voelen komen ze amper vooruit of maken rare robotachtige bewegingen.

"Een gestoord fysiek bewustzijn, bewegen wordt moeilijker. Het besef van tijd is anders en het lijkt alsof je in een droom zit, maar je bent nog altijd in de werkelijkheid. Je zit eigenlijk tussen twee werelden in", zegt Nabben. "Dat is ook de mystiek die rond deze drug hangt en waarom mensen dit als prettig ervaren. Maar voor sommigen is die verwarde toestand een gruwel."

Nabben vindt het daarom opvallend dat het gebruik van een 'obscure' drug als ketamine zich verspreidt.

'Witte' drug

Boris gebruikt al zo'n vijf jaar ketamine. "Een vriendin van me is arts en zij gebruikte dat altijd met uitgaan. Op haar huisfeestje bood ze het me aan. Ik heb toen meteen best veel gebruikt. Later besloot ik het ook zelf te kopen."

Ook Jeroen (30, niet zijn echt naam) kwam er anderhalf jaar geleden voor het eerst mee in aanraking op een huisfeestje. "De eerste keer voelde vooral heel grappig aan. Het was een nieuw gevoel dat ik nog niet eerder had ervaren bij een andere drug. Ik voelde me vrij van werkdruk en van stress en kreeg enorm veel zin om te dansen en te feesten."

Keta-gebruikers zijn volgens Nabben vooral hoogopgeleid, van Nederlandse afkomst en gaan vooral naar dancefeesten. "Het zijn de ervaren drugsgebruikers die graag experimenteren."

Ketamine is een kristalvormige poeder die vooral wordt gesnoven

Nadat ketamine in de jaren 60 werd ontdekt, werd het snel populair als verdovingsmiddel in oorlogen zoals in Vietnam. Ketamine wist zijn weg te vinden naar underground raves in de jaren 90 waar tekno-muziek werd gedraaid. Van daaruit vond het zijn weg naar het uitgaanscircuit. In het Verenigd Koninkrijk is ketamine populair, maar in Nederland is de drug nooit écht groot geworden.

Volgens Nabben heeft dat te maken met de Nederlandse uitgaanscultuur. "Nederlandse drugsgebruikers zijn experimenteel, maar willen wel bij de les blijven. Men loopt er graag beheerst en gecontroleerd bij. Als je veel ketamine gebruikt, zit je in je eigen wereld en heb je weinig sociale interactie. Daarom doen drugs als cocaïne en speed het beter hier."

Keta wist altijd onder de radar weten te blijven, omdat er vergeleken met andere drugs weinig problemen mee zijn, zegt Nabben. "Bij GHB gingen mensen out. Bovendien is ervan afkicken moeilijk. Bij de designerdrug 4-FA kregen mensen ernstige hoofdpijn. Maar met ketamine is er nog geen noemenswaardig incident geweest."

Minder zal het middel voorlopig niet gebruikt worden. Nabben verwacht dat ketaminegebruik opnieuw gestegen zal zijn in de nieuwe cijfers van trendonderzoek Antenne dat dit voorjaar uitkomt. "Het blijft nog wel tijdje doorgaan met de populariteit. De angst om het middel te gebruiken lijkt af te nemen en het is tegenwoordig bij vrijwel alle dealers verkrijgbaar."

Deel artikel: